Nova turnokolesarska pot Trans Karavanke poteka od Jezerskega do Tromeje oziroma do Korenskega sedla, mogoče pa jo je prevoziti v obeh smereh. Večinoma poteka po gozdnih cestah na prisojnih pobočjih Karavank, do grebena in meje z Avstrijo se povzpne le na svoji najzahodnejši točki na Peči oziroma Tromeji. Za ureditev in označevanje poti so poskrbeli markacisti Planinske zveze Slovenije (PZS) in drugi prostovoljci lokalnih društev.

Na letošnji prvi jesenski dan je novo turnokolesarsko pot uradno, s simboličnim rezom kolesarske verige, odprl predsednik PZS Jože Rovan, Gorskokolesarski center Pristava pa župan občine Jesenice Blaž Račič. V Žirovnici so že pred tem odprli nove adrenalinske kolesarske proge Predigra. Trojček kolesarskih pridobitev je nastal pod okriljem triletnega projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken, ki združuje dvanajst partnerjev, sedem iz Slovenije in pet iz Avstrije, njegov glavni namen je razvoj turistične ponudbe na čezmejnem območju Karavank, predvsem na področju pohodništva, kolesarjenja in zimskega turizma.

»Na 132 kilometrih, ki so razdeljeni v pet etap, premaga turnokolesarska pot Trans Karavanke 5500 višinskih metrov. Z Jezerskega nas popelje čez planine pod Košuto proti Tržiču, od tam čez Zelenico v dolino Završnice in na planine pod Stolom, nadaljujemo nad Jesenicami čez Javorniški Rovt in Planine pod Golico proti Mojstrani, v zadnjem delu gremo po Zgornjesavski dolini do Rateč in se vzpnemo še na Peč,« traso opisuje turnokolesarski vodnik Andrej Remškar, ki je v dneh ob odprtju tudi vodil dvodnevno turo po novi turnokolesarski poti.

Spomladi tudi učni center

Turnokolesarska pot Trans Karavanke med drugim vodi tudi do Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani in priljubljenih planinskih koč, Doma na Kofcah, Planinskega doma na Zelenici, Doma pri izviru Završnice, Valvasorjevega doma pod Stolom in Doma Pristava v Javorniškem Rovtu. »Pot Trans Karavanke je primerna za kondicijsko dobro pripravljene gorske kolesarje, saj so dnevne etape praviloma dolge od 25 do 35 kilometrov, največ pa v enem dnevu premagamo 1650 višinskih metrov,« pravi Remškar. Pri orientaciji pomagajo kolesarju na poti turnokolesarske ali dvonamenske markacije in usmerjevalne table z znakom Trans Karavanke.

Gorskokolesarski učni center Pristava je v okviru projekta Alpe Adria Karavanke/Karawanken nastal po zaslugi občine Jesenice v nekdanjem kurirskem domu. V njem bosta na voljo tudi kolesarska oprema in lesen kolesarski poligon, občina pa bo v prihodnjem mesecu objavila povabilo za upravljalca kolesarskega centra, ki bo izvajal učni in turno- ter gorskokolesarski program. Center bo začel delovati v prihodnji sezoni.

Trans Karavanke so koristna dopolnitev mreže turnokolesarskih poti po Sloveniji, v kateri izstopa 41 etap oziroma 1850 kilometrov dolga krožna Slovenska turnokolesarska pot (STKP), ki vodi po vseh pomembnejših gorskih skupinah, obišče 112 kontrolnih točk, med njimi več kot 50 planinskih koč in kopico pomembnih planinskih in turističnih znamenitosti. »Leta 2007 je bilo turno kolesarstvo uvrščeno med planinske dejavnosti, delež planincev med člani planinske zveze, ki turno kolesarijo, že presega eno četrtino,« je poudaril predsednik PZS Jože Rovan, idejni oče tako STKP kot turnokolesarske poti Trans Karavanke.