»Uvrstitev med deseterico na nedeljski dirki bi bila sanjska,« je selektor Andrej Hauptman zelo zadržan glede visokoletečih napovedi pred jutrišnjo, že 86. izvedbo cestne dirke svetovnega prvenstva. V letu, ko bo Slovenija poslala na start v Leeds deveto ekipo sveta, najmočnejšo doslej, zbrano okoli številke ena svetovnih lestvic Primoža Rogliča, so pričakovanja zadržana. Ker svetovno ni Vuelta ali, kot pravi Primož Roglič: »En kolesar ne more zmagati vse!«

Cestna dirka svetovnega prvenstva je najbolj prestižna in posebna v letu. »Vse bo podobno kakšni belgijski klasiki. Ozke ceste, agresivno dirkanje, dolžina in izkušnje,« izpostavlja Jan Tratnik, eden od Hauptmanove osmerice, ki si je ogledal največ cest v okolici Yorkshira. Preizkušnja po angleškem podeželju (285 kilometrov) bo glede na vzorec z mladinskih preizkušenj zelo selektivna, na kratke klance, z ovinki, neprestanim bojem za mesto v koloni, vetrom, kjer pa slovenski kolesarji že po tradiciji z redkimi izjemami (Božič, Mezgec) ne krojijo razpleta kot na klancih in kronometrih.

Lider bo Matej Mohorič

Ob tem bo pomemben dejavnik tudi deževno angleško vreme, povezano s kaotičnimi zapleti s padci, okvarami. »Ni radijskih postaj, nimamo povezav, zato je še kako pomembno, da vozimo skupaj in si pomagamo. Če bomo dirkali kot ekipa, lahko daleč pridemo. Veliko dejavnikov bo vplivalo na to,« izpostavlja Grega Bole. Pravi, da ni v taki formi kot pred osmimi, devetimi leti, ko je kot edini Slovenec zmagal na kateri od enodnevnih dirk World Toura (Plouay) in bil 11. na svetovnem prvenstvu. Že enajstič bo nastopil na SP in je ob Philippu Gilbertu (15), Gregu Van Avermaetu (13) in branilcu naslova Alejandru Valverdeju z največ nastopi na SP v tej konkurenci. Bole, Luka Pibernik, David Per, Tratnik in Jan Polanc bodo pomočniki.

»Matej Mohorič bo lider. Primož Roglič in Tadej Pogačar pa sta na vrhunski ravni in s tem lahko konkurenčna najboljšim,« bolj od selektorja Hauptmana razdelitev vlog razkriva Tratnik. Mohorič je spomladi privozil peto mesto na klasiki Milano–San Remo, najboljšo uvrstitev Slovencev doslej na petih zgodovinskih klasikah. Odlična referenca. »Specialisti za klasike bodo spredaj, zagotovo. Med te se štejem tudi sam. V drugem delu sezone tega nisem potrdil, a se bom potrudil, da v nedeljo to spremenim. Po povprečni sezoni upam na odmeven rezultat. Upam, da bo še kdo od drugih zraven. Bo pa to nepredvidljiva preizkušnja, selektivna, dolga,« se zaveda Matej Mohorič. Zlati deček slovenskega kolesarstva je dve leti zapored, leta 2012 in 2013, osvojil mavrično majico med mladinci in mlajšimi člani. Velemojster razgibanih terenov, kjer je treba voziti z glavo in udariti v pravem trenutku, če so noge močne.

V krempljih levov klasik

Zelo motiviran je tudi Tadej Pogačar. Nastop med U-23 ga ni več zanimal. Letos je nepričakovano dobro za mladega novinca končal mater klasik Liege–Bastogne–Liege (18. mesto). Za zlatega dečka etapnih dirk nemogoče ne obstaja. »Pripravljen sem na nedeljo. Dober dan bo treba imeti, potem bomo videli, do kam se pride,« pravi Tadej Pogačar, zavedajoč se šibke plati, to je pomanjkanja izkušenj. Prvi mož svetovne lestvice Primož Roglič bo dodana vrednost. Predvsem motivacijsko. »Sam sem tu, da se bom učil in si nabiral izkušnje ter se v prihodnosti lotil tudi klasik. Kot ekipa smo samozavestni. Dokazali smo, da lahko zmagujemo,« Zasavec vliva pogum, preden se vržejo v kremplje med leve klasik. Peter Sagan, Gilbert, Van Avermaet, Michael Matthews, Mathieu van der Poel, Julian Alaphilippe so na začetku dolge vrste favoritov. Od Boruta Božiča s sedmim mestom v Köbenhavnu ni bilo Slovenca blizu deseterice.

Na včerajšnji cestni dirki mlajših članov na 173 kilometrov dolgi progi (po diskvalifikaciji Nizozemca Nilsa Eekhoffa je slavil Italijan Samuele Battistella) je bil najboljši Slovenec Tilen Finkšt na 26. mestu, Aljaž Jarc je bil 37., Žiga Jerman 40., Jaka Primožič 69., Žiga Horvat pa 111. Med mladinkami je bila najboljša Slovenka Nika Jančič na 53. mestu, Ana Ahačič je bila 58., Metka Mikuž 90., Tjaša Sušnik pa 92.