Tožilstvo na Dunaju proti Stracheju, nekdanjemu prvaku svobodnjakov in podkanclerju, njegovemu nekdanjemu varnostniku ter bivši vodji njegovega urada vodi preiskavo, ker naj bi več let na račun stranke poravnavali Strachejeve osebne stroške.

Nekdanja tesna sodelavka Stracheja je zaradi afere odstopila s položaja svetovalke dunajske izpostave svobodnjakov, na njihovo željo pa je za čas trajanja tudi zamrznila članstvo v stranki.

Za zdaj ni zelo verjetno, da bi iz stranke odstopil tudi sam Strache, navaja avstrijska tiskovna agencija APA. O nadaljnjih korakih v zvezi z afero naj bi svobodnjaki razpravljali po nedeljskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Poslovodja dunajske izpostave FPÖ Dominik Napp je napovedal, da bodo podatke o Strachejevih izdatkih predali oblastem, ta jim bo moral tudi vrniti poneverjeni denar. Po poročanju časnika Heute naj bi šlo za 11.500 evrov.

Afera s stroški je v zadnjih dneh zasenčila predvolilni boj pred nedeljskimi predčasnimi parlamentarnimi volitvami v Avstriji. Vzrok za predčasne parlamentarne volitve je sicer afera Ibiza, ki je v javnosti odjeknila maja letos.

Gre za objavo videoposnetka z Ibize, v katerem Strache domnevni nečakinji ruskega oligarha ponuja vladne posle v zameno za finančna nakazila stranki. Zaradi afere je nato razpadla vladajoča koalicija med ljudsko stranko in FPÖ.

Medtem pa po spletu krožijo že druge zgodbe o domnevnih poneverbah v svobodnjaški stranki. Med drugim naj bi obstajal sum, da naj bi ta financirala ograjo oz. zid okoli doma aktualnega strankinega predsednika Norberta Hoferja. Za to objavo naj bi sicer stal Strache, pri čemer naj bi šlo za maščevanje za Hoferjeve kritike zaradi njegove domnevne poneverbe strankinega denarja, navaja APA.