Medtem ko je v evropskih gozdovih pogosta navadna, gozdna borovnica (Vaccinium myrtillus), so za sajenje zaradi velikosti rastline in številnosti ter debeline plodov bolj priljubljene ameriške borovnice (Vaccinium corymbosum).

Sajenje jeseni ali spomladi

Ameriške borovnice sadimo v jesenskem ali pomladanskem času na dovolj velike razdalje. Med sadikami naj bo razmika 120–150 cm, saj se grm v nekaj letih močno razraste. Nekatere sorte lahko v višino dosežejo tudi do tri metre. Če pripravljamo nasad borovnic, jih zaradi lažjega obiranja in nege sadimo v ravne vrste.

Sadimo tri- ali štiriletne zdrave in sortno čiste sadike, ki imajo goste ter dobro razvite korenine. Sadimo jih na že urejena zemljišča, v sadilne jame z globino pol metra in širino 60 cm. Posebnost borovnic je, da jim ustreza kisla zemlja oziroma substrat.

Sadilne jame, v katere smo postavili sadike, zasujemo z zemljo Rasti® Ameriške borovnice. To je visokokakovosten šotni substrat kisle reakcije in že vsebuje vsa pomembna hranila ter dodatke za optimalno rast in razvoj borovnic, rododendronov, azalej, hortenzij, res in drugih rastlin, ki jim ustreza nizek pH tal.

Zastiranje in gnojenje

Priporočljivo je tudi vsakoletno zastiranje že posajenih rastlin s kislim substratom. Okoli stebla rastline potrosimo večjo količino substrata; s tem ukrepom borovnice oskrbimo s svežimi hranili in pripomoremo k uravnavi kislosti zemlje.

Za uravnavanje rasti in pH tal ter obilen pridelek borovnice redno gnojimo. Le zdrave rastline, ki imajo na voljo dovolj hranilnih snovi, bogato obrodijo. Večji pridelek borovnic pa pomeni tudi več sladkanja za nas. Tudi pri izbiri gnojila pazimo, da je namenjeno rastlinam, ki za rast potrebujejo nizek pH tal. Idealna kombinacija zemlji Rasti® Ameriške borovnice je gnojilo Rasti® pH Low.

Pri novonasajenih rastlinah v kislo zemljo, ki že vsebuje hranila, z gnojenjem počakamo približno en mesec, da rastlina najprej porabi vsa dodana hranila. V nadaljevanju oziroma že starejše borovnice pa gnojimo tedensko, v času od pojava prvih brstov spomladi pa vse do sredine poletja.

Gojenje ameriških borovnic ni težko, če le upoštevamo njihovo zahtevo po kisli zemlji in jim omogočimo dovolj prostora za rast. Odvisno od sorte borovnic se lahko nato veselimo dobrih plodov od junija vse do septembra.