»Suvereni svet je na skupni seji z lokalno vlado Južnega Darfurja odredil zaprtje meje z Libijo in Srednjeafriško republiko zaradi grožnje, ki jo predstavlja za sudansko varnost in gospodarstvo,« je sporočil civilno-vojaški svet, ki državo vodi približno en mesec.

Po poročanju lokalnih medijev so v zadnjih letih številni uporniki iz pokrajine Darfur odšli v Libijo, da bi okrepili svoje vojaške sposobnosti. Nekateri pa so se pridružili tudi libijskemu uporniškemu generalu Halifi Haftarju.

V pokrajini Darfur na zahodu države je konflikt med etničnimi afriškimi uporniki in vladnimi silami izbruhnil leta 2003. Spopadi so doslej zahtevali več deset tisoč smrtnih žrtev, več kot dva milijona ljudi pa je moralo zapustiti svoje domove. V zadnjih letih so se razmere nekoliko umirile.

Medtem sicer poročajo, da to pokrajino v zadnjih letih prečkajo številni migranti iz afriških držav na poti v Libijo. Sudan je v središču migracijskih poti, ki povezujejo Zahodno in Vzhodno Azijo ter Sredozemlje in Evropo.

Sudanske paravojaške milice so sporočile, da so pretekli teden prijele 138 Afričanov, vključno z več deset Sudanci, ki so želeli nezakonito vstopiti v Libijo.