Kot so navedli v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), so inovatorji na regionalni ravni predložili 199 inovacijskih predlogov. Z regionalnih ravni se je za priznanja na nacionalni ravni potegovalo 44 najboljših inovacij. Šestnajstčlanska komisija je inovacije ocenila na podlagi prijav in njihovih zagovorov.

Posebni priznanji dvema mladima podjetjema

Zlato priznanje so letos prejeli Adria Mobil za novo generacijo vozil za kampiranje, Domel za nove motorje visokih moči z najvišjimi izkoristki, ETI Elektroelement in Razvojni center Enem novi materiali za novo generacijo plastičnih podstavkov za talilne vložke ter Krka za prvo generično zdravilo s podaljšanim sproščanjem paliperidona na osnovi tehnologije osmotske črpalke. Lek je prejel dve zlati priznanji, in sicer za kontinuiran in povezan postopek za čiščenje biofarmacevtikov ter za novo generacijo visokokakovostnega probiotika. Zlati nagrajenci so tudi Mediainteractive Franc Dolenc s. p. (mobilno sodelovalno izobraževalno okolje za nujno medicinsko pomoč) ter Titus Dekani in Lama Avtomatizacija (ekspanzijski steznik in razvoj stroja za vstavljanje novega spojnega okovja). Posebni priznanji za mlado podjetje so podelili podjetju High Fly za inovativno električno plovilo, ki se dvigne nad gladino vode, in podjetju Evergreen za v celoti biološko razgradljiv cvetlični lonček, izdelan iz odpada žitaric.

Inovativnost niso samo številke

Kot je na podelitvi poudaril predsednik GZS Boštjan Gorjup, inovativnost niso le številke, ampak se temelji inovativnosti postavljalo v naši kulturi in odnosu do inovativnosti. »Če bomo znali še naprej graditi na inovacijski kulturi, se bo to odrazilo tudi na evropski inovacijski lestvici, kjer je Slovenija izgubila nekaj mest in stik z močnimi evropskimi inovatorkami,« je dodal. Zbrane je nagovoril tudi predsednik države Borut Pahor, ki je med drugim poudaril, da se ob relativno visoki gospodarski rasti upočasnjujeta rast produktivnosti glede na rast plač in rast deleža BDP, ki se namenja za raziskave in razvoj. Neto dodana vrednost na zaposlenega je bila lani 44.415 evrov, rast po njegovih besedah zaostaja za postavljenimi cilji, to je pet odstotkov, možno je ugibati, da bo tako tudi letos in prihodnje leto. »Skoraj ni dvoma, da je za povečanje dodane vrednosti na zaposlenega investiranje v razvoj in inovativnost osrednjega pomena. Uspešna podjetja to zelo dobro razumejo, najboljše med njimi glede inovacij bomo danes tudi nagradili,« je poudaril.