Donedavni predsednik sveta zavoda Splošne bolnišnice Jesenice mag. Dušan Krajnik ter še dva predstavnika ustanovitelja – mag. Vlasta Mežek in Ivanka Zupančič – so včeraj ob 14. uri prišli na sejo sveta zavoda, da bi spoznali kandidate za novega direktorja bolnišnice in med njimi z ostalimi člani izbrali najprimernejšega. A so doživeli nenavadno presenečenje. Na njihovo mesto so sedli trije drugi predstavniki ustanovitelja – vlade – Matevž Lakota, Arne Mislej in Damjan Matičič. Vlada jih je namreč dan pred tem na korespondenčni seji s sklepom zamenjala. Zakaj, ni znano, saj sklep nima obrazložitve.

Kandidata sta se predstavila…

Sprva včeraj ni bilo jasno, ali bo svet zavoda v novi sestavi sploh odločal o novem direktorju bolnišnice. Sejo je vodila Irena Kolbl, predstavnica zaposlenih v svetu. Pojasnila je, da so se člani sveta odločili, da prisluhnejo povabljenim kandidatom. Na razpis so prispele štiri prijave, je povedal dotedanji predsednik sveta zavoda Krajnik. Nihče od njih ni po njegovih besedah prihajal iz te bolnišnice, prav tako nihče od njih ni zdravnik. Ob tem pa Krajnik ni skrival razočaranja nad dogajanjem. »Očitno želijo dobiti poslušnega direktorja bolnišnice in poslušnega predsednika sveta zavoda,« je bil oster.

Med tremi kandidati, ki so jih povabili, naj se predstavijo svetu zavoda, sta se dva odzvala vabilu. Svetu zavoda se je tako najprej predstavil Tomaž Krišelj, do nedavnega direktor Gasilsko reševalne službe Kranj, za njim pa še mag. Tomaž Glažar, včasih prvi mož ekonomike na ministrstvu za zdravje in nekdanji predsednik sveta zavoda UKC Ljubljana. Po odhodu z ministrstva je bolnišnicam svetoval pri sanacijskih programih, sodeloval je z izolsko in novomeško bolnišnico.

…o novem direktorju bodo odločali prihodnji teden

Po obeh predstavitvah kandidatov še vedno ni bilo jasno, ali bodo člani sveta zavoda v novi sestavi sploh odločali o novem direktorju jeseniške bolnišnice. Kolblova je povedala, da je sicer razpis potekal v skladu z vsemi postopkovnimi pravili in da je s tega vidika povsem ustrezen. A se je svet zavoda zaradi nove sestave moral v nadaljevanju sklicane seje najprej ukvarjati sam s sabo, med drugim so morali določiti predsednika.

Novi predsednik sveta jeseniške bolnišnice je postal matevž Lakota, zaposlen na ministrstvu za zdravje. Po seji je povedal, da novega direktorja bolnišnice še niso izbrali, saj se to po zamenjavi članov ne bi spodobilo. Je pa odločanje napovedal za prihodnjo sredo.

Sredi julija je svet jeseniške bolnišnice z mesta direktorja razrešil Janeza Poklukarja, ki od 1. avgusta vodi ljubljanski klinični center. Med petimi kandidati za vršilca dolžnosti direktorja so izbrali zdravnico Ano Jovanovič Kunstelj, dr. med., ki zavod vodi do nastopa mandata novega direktorja z vsemi pooblastili.