Lamine Diack in njegov sin Papa Massata Diack sta osumljena korupcije, podkupovanja in pranja denarja v več primerih. Obtožnica francoskega tožilstva je dolga kar 90 strani, a že štiri leta se zadeva ni premaknila od obtožb do sodišča. Eden svoj čas najvplivnejših ljudi v svetu športa se obenem sooča s hudimi obtožbami o prikrivanju pozitivnih dopinških testov.

Obtožbe na račun obeh senegalskih športnih funkcionarjev so hude. Skupaj naj bi poskrbela, da je Papa Massata Diack v času očetovega predsednikovanja obogatel v vlogi marketinškega svetovalca krovne svetovne atletske zveze. A vsaj za zdaj ga roka pravice še ni dohitela, saj v Senegalu uživa življenje, čeprav ga preko tiralice išče tudi Interpol, a Senegal zavrača vse pozive o izročitvi.

Med drugim je Diack mlajši osumljen, da je izsiljeval nekdanjo rusko maratonko Lilijo Šobuhovo, ki naj bi si kupila nastop na olimpijskih igrah v Londonu 2012 za 450.000 evrov. Po plačilu so na IAAF poskrbeli, da v javnost ni prišel njen pozitiven dopinški vzorec.

Dolgotrajni postopek in kupovanje glasov

Papa Massata Diack naj bi dejavno sodeloval tudi pri kupovanju glasov ob glasovanju za prireditelja olimpijskih iger, ki sta jih dobila Rio de Janeiru 2016 in Tokio 2020. Njegov oče je bil dolgo član Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok). Preiskovalci obema očitajo tudi, da je imelo podjetje Pape Diacka milijonske prilive ob izboru Dohe za letošnje svetovno prvenstvo v atletiki.

Športni svet si želi čim prejšnjo razjasnitev vseh dogodkov in zaključek postopka, ki se vleče nerazumljivo dolgo. Tudi Mok. »Tudi mi nastopamo v vlogi tožnikov v tem primeru. Zdaj so vložene prve obtožnice in upamo, da bo sodni postopek čim prej razjasnil vse obtožbe in da pod zadevo lahko potegnemo črto,« je o primeru Diack dejal predsednik Moka Thomas Bach.

Konec afere si želi tudi predsednik Mednarodne atletske zveze Britanec Sebastian Coe, ki bo na kongresu v Dohi bržkone še enkrat izvoljen za predsednika. Coe je s trdo roko prevzel krovno atletsko zvezo po obdobju afer in se izkazal predvsem kot neizprosen borec proti dopingu, v kratkem obdobju pa je uredil tudi večino drugih nepravilnosti iz zapuščine svojega predhodnika.