"Z avtoriteto trdim, da dejanja Trumpove vlade spodkopavajo našo nacionalno varnost, naše obveščevalne dejavnosti in zaščito žvižgačev," je dejala Pelosijeva. Kot je zatrdila, je Trump prekršil zakon z blokado predaje prijave žvižgača o svojem spornem pogovoru z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim.

Pelosijeva je dodala, da bo vršilec dolžnosti nacionalnega direktorja obveščevalnih dejavnosti v četrtek nastopil pred odborom za obveščevalne dejavnosti predstavniškega doma. "Moral se bo odločiti, ali bo prekršil zakon ali pa bo spoštoval svojo odgovornost do ustave," je dejala Pelosijeva, ki želi kongresni dostop do prijave žvižgača.

Prepričana je, da je Trump resno kršil ustavo. "Predsednik bo moral odgovarjati, ker nihče ni nad zakonom," je dejala in pojasnila, da drugi člen ustave ZDA predsedniku ne daje neomejenih pooblastil.

Kongresni demokrati doslej niso sprožili postopka t.i. impeachmenta, ker vedo, da bo republikanska senatna večina Trumpa oprostila krivde, kar bi mu lahko pomagalo na volitvah novembra 2020. Kaplja se je prelila čez rob, ko je v javnost prišla informacija, da je Trump julija v telefonskem pogovoru ukrajinskemu predsedniku namignil, da bo zadržal pomoč Ukrajini, dokler v tej državi ne bodo sprožili preiskave sina nekdanjega demokratskega podpredsednika ZDA Josepha Bidna.

Pogovor je zasledil ameriški obveščevalec, ki ostaja neimenovan in je predsednika prijavil. Trump še vedno zavrača predajo te prijave kongresu, kar je v nasprotju z zakonom. Danes je sicer napovedal, da bo v sredo objavil prepis pogovora z Zelenskim, ki ga je opredelil kot prijateljskega in niti najmanj spornega.

Po današnjem nastopu Pelosijeve se je Trump na Twitterju odzval z zapisom, da gre za "totalen lov na čarovnice", saj da demokrati niso videli niti prepisa pogovora.