Ameriški predsednik Donald Trump je julija pozval ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega k preiskavi ravnanja nekdanjega podpredsednika ZDA in predsedniškega kandidata demokratov Joeja Bidna v Ukrajini, je razvidno iz prepisa njunega telefonskega pogovora, ki ga je danes objavila Bela hiša. Trumpova ekipa je morda menila, da bo z objavo prepisa ustavila naraščajoči škandal, a se je uštela. Vodstvo demokratske stranke je v torek napovedalo začetek uradne preiskave v postopku za odstavitev predsednika, po današnji objavi prepisa pogovora pa je vrsta njihovih najvidnejših politikov trdila, da dokazuje Trumpovo zlorabo položaja in zunanje politike za lastno politično korist oziroma za obračun s potencialnim tekmecem na predsedniških volitvah.

Komaj se je v ZDA polegla afera z ruskim vmešavanjem v volitve, se je tako že začel še večji politični obračun s poskusom Trumpove odstavitve, ki bo imel neizogibne posledice za obe stranki na predsedniških in kongresnih volitvah prihodnje leto.

Čakanje na vsebino prijave žvižgača

Demokrati trdijo, da je iz pogovora razvidno tudi Trumpovo posredno pogojevanje denarne pomoči Ukrajini z uvedbo preiskave proti Bidnu, kar predsednik odločno zanika in skupaj z drugimi republikanci trdi, da je imel pravico izpostaviti mogoč primer korupcije. Vendar ne gre samo za ta pogovor. Afera se je začela s prijavo tajnega agenta, ki naj bi ga močno zaskrbele slišane Trumpove obljube tujim državnikom, in ta prijava se ne nanaša samo na en pogovor. Pričakovati je, da bo prijava žvižgača prej ali slej prišla v javnost, kar bi lahko sprožilo zahteve po objavi še drugih pogovorov. Tega si Bela hiša očitno ne želi, kar je jasno iz tega, da je vršilec dolžnosti direktorja za obveščevalno dejavnost Joseph Maguire po poročanju Washington Posta zagrozil z odstopom, če mu Bela hiša ne bo dala prostih rok pred jutrišnjim nastopom v kongresu, kjer bo govoril o prijavi žvižgača.

Generalni inšpektor obveščevalnih služb pa je v danes razkritem dokumentu ocenil, da se je Trump s pozivom Zelenskemu izpostavil »resnemu tveganju«, da bi ga tuje države izsiljevale.

Kako poteka postopek odstavitve

Kaj torej pomeni napoved predsednice predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi o začetku uradne preiskave v postopku za odstavitev predsednika? Demokrati se bodo na podlagi ugotovitev preiskav, ki potekajo v sedmih odborih predstavniškega doma, odločili, ali naj vložijo točke obtožnice proti Trumpu. Če jih bodo, bo o njih glasoval predstavniški dom kongresa, ki bo tako v vlogi velike porote: 435 kongresnikov bo odločilo, ali predstavljeni dokazi zadostujejo za sojenje. Potrebna je navadna večina, ki jo demokrati imajo. Obtožnice bi verjetno potrdili, ker je postopek odstavitve predsednika oziroma impeachment zelo političen.

Temu bi sledilo sojenje, ki bi potekalo v senatu. Sto senatorjev bi bilo v vlogi porotnikov. Kongresniki bi predstavili primer, predsednik bi se branil s svojo odvetniško ekipo. Za obsodbo in odstavitev sta potrebni dve tretjini glasov, kar se bo zelo težko zgodilo, saj imajo v senatu večino republikanci. V zgodovini ZDA so sprožili postopek impeachmenta proti dvema predsednikoma, Billu Clintonu in Andrewu Jacksonu, oba sta bila v senatu oproščena.