Gost črn dim se je danes popoldne videl skoraj z vseh koncev Ljubljane. Trume gasilcev, policistov in reševalcev so se zgrinjale proti Korotanski ulici v Stegnah. Petnajst minut do pete ure je dvakrat močno počilo, izza ograje in gostega drevja pa so švignili veliki oranžnordeči zublji. Policisti so kmalu zaradi varnosti okoličanov in številnih zijal začeli zapirati okolico. Gorelo je vzdolž sprehajalne poti, najmočnejši je bil ogenj na tisti strani, ki se drži severne ljubljanske obvoznice. Tam so gorele odpadne gume.

Na kupe gum in plinskih jeklenk

Po potki s kraja požara so bežali lokalni prebivalci. »Da, gre za nekakšno barakarsko naselje. Tu živimo... Saj doma ni bilo skoraj nikogar. Neka ženska, ki pazi otroke. Po mojem je z njo vse v redu. Tile Afričani pa imajo notri skladišča starih gum, ki jih potem prodajajo naprej v Afriko. Ali je legalno? Ne vem, ni moje, da bi spraševal,« je precej pretreseno pripovedoval eden od stanovalcev naselja in opozarjal gasilce, da je tam tudi ogromno plinskih jeklenk.

Policija in Gasilska brigada Ljubljana sta bili o požaru v objektu v bližini industrijske cone Stegne obveščeni pet minut pred pol peto uro popoldne, prvi gasilci so bili na kraju požara že šest minut pozneje. »Ni šlo za eksplozije, ampak za požar,« je že v prvem odzivu zagotovila Aleksandra Golec iz policijske uprave. Res je – niso eksplozije povzročile požara, temveč obrnjeno, je pa nekajkrat počilo še tudi po tistem, ko so bili na kraju požara že gasilci. »Zaradi temperature so zagorele plinske jeklenke, morda celo pnevmatike, kar je povzročilo poke,« je vzrok za glasne poke opisal Anže Bitenc iz ljubljanske gasilske brigade. Požar se je vnel v skladišču gum, nato pa se razširil na ostrešje bližnjega stanovanjskega objekta. Pogorelo je okoli 500 kvadratnih metrov ostrešja in pnevmatik.

Na kraju požara kar 150 gasilcev

Za kako obširno intervencijo je šlo, kažejo številke. Na pomoč je namreč priskočilo kar 150 gasilcev iz ljubljanske brigade in štirinajstih gasilskih enot, na kraju požara je bilo 34 vozil. V malo več kot eni uri so požar omejili. Gasilci so ob začetku gašenja lokalne prebivalce pozvali, naj zaradi črnega dima preventivno zapirajo okna v stanovanjih in se po nepotrebnem ne zadržujejo na območju. »V bližini je peščica manjših hiš. Opozorili smo na nevarnost dimnih plinov, ljudje so se samoaktivirali že pred našim prihodom, tako da gasilci evakuacije nismo izpeljali,« je povedal Bitenc. Razen enega gasilca, ki je med gašenjem dobil manjše opekline, poškodovanih in ogroženih ni bilo. Kaj natančno je bil vzrok za požar, bo pokazala nadaljnja preiskava policije.

Na prizorišču je tudi po omejitvi požara ostala straža, in sicer vse do prenehanja nevarnosti. Gasilci so namreč še zvečer gasili manjša žarišča, da ta ne bi ušla izpod nadzora. Pri požaru so tudi tokrat dobro sodelovale različne intervencijske službe – mestno redarstvo, policija, reševalna postaja, enota za podporo vodenju ter oddelek za zaščito, reševanje in civilno obrambo ljubljanske občine.