Zamisel za otroški poganjalec je Andrej Kregar dobil, ko je njegova hči dopolnila leto dni in je začel razmišljati, kaj bi ji lahko podaril in sam izdelal. Zaradi svojega poklica se ni lotil nečesa enostavnega, ampak je razvil povsem novo vrsto poganjalca iz masivnega lesa. »Vedno se mi je zdelo pomembno, da Slovenci poudarimo to, kar imamo, saj je naša tradicija neprecenljiva. Pohvalimo se lahko z najdbo najstarejšega lesenega kolesa, starega več kot pet tisoč let. To nas opominja, da je les zelo trajnosten material in ohranja našo tradicijo njegove obdelave še za prihodnje rodove,« pravi.

Kot kolo, a brez pedalov

Bixie je bil oblikovan z mislijo na želje otrok, ki si predvsem želijo posnemati svoje starše. Zato je oblika poganjalca nadvse enostavna in očitno spominja na obliko pravega kolesa. Poleg tega je višina sedeža prilagodljiva, tako da je izdelek primeren za otroke, stare od leto in pol do štiri leta. Poganjalci prispevajo k učenju vožnje otrok s pravim kolesom ter otroke pri zelo nizkih hitrostih naučijo ravnotežja, da se ne poškodujejo.

Ekološki izdelek iz slovenskega lesa

Poganjalec je v celoti oblikovan in izdelan v Sloveniji v sodelovanju s slovenskimi dobavitelji iz slovenskega lesa. Dovršenega videza pa ne definira le slovenski bukov les, ampak tudi dodelan sedež in ročke iz naravnega usnja. Navdih za oblikovanje izdelka je ekipa dobila v naravi in domačih gozdovih. Ne le da so sestavni deli naravni, prav tako je naraven premaz za les, ki ga ščiti pred vremenskimi vplivi. Premaz sestavljajo olja in naravni vosek, ki so povsem neškodljivi za zdravje. Naravni premaz, uporabljen na poganjalcih Bixie, se uporablja tudi za druge lesene izdelke, ki pridejo v stik s hrano, kot so posodice in deske za rezanje.

Za zdrav razvoj in gibanje na prostem

Vsi sestavni deli poganjalca so iz lesa ali železa ter gume, ki jih je prav vse mogoče reciklirati. Ker je iz masivnega lesa, je potrebna minimalna količina lepila, poleg tega ne vsebuje formaldehida, ki je pogosto prisoten v izdelkih iz vezanih plošč. Vsi uporabljeni materiali so lahki in naravni, zato so zanesljivi in varni za otroke. Bixie podpira zdrav razvoj in spodbuja gibanje na prostem, kar je najlepše darilo otrokom tudi za kasnejša leta.

Kampanja na kickstarterju poteka še 27 dni, podprete pa jo lahko tukaj.