Kareje Župančičeve jame v Ljubljani, kjer je 58 kvadratnih metrov veliko stanovanje, tvori pretežno stanovanjsko tkivo, ki je prepleteno s spremljevalnimi gostinskimi, trgovskimi, storitvenimi in poslovnimi programi. Območje se je skozi dograjevanje v preteklih letih izoblikovalo v enega vidnejših stanovanjskih območij v Ljubljani, ki je neposredno prepleteno z nestanovanjskimi programi, ki nudijo zaposlitev številnim prebivalcem. Skozi nekatere sodobne družbeno-ekonomske trende in napredek informacijske tehnologije lahko opazimo, da se meja med delom in prebivanjem vse bolj briše. V zadnjem času ljudje, najpogosteje mladi, vedno pogosteje svoje delo opravljajo doma.

Nova razporeditev prostorov po dejavnosti

Tako se mnogokrat pojavi vprašanje, kakšen naj bi bil videti dom, opremljen s sodobnimi materiali in tehnologijo, ki ni namenjen zgolj bivanju, temveč tudi delu. S tovrstnimi dvomi in idejami se je ukvarjala tudi prenova stanovanja v Župančičevi jami. Le-to je namenjeno mlademu kreativnemu paru, ki tu preživi večino svojega časa, saj v njem opravlja tudi svoje delo. Prvotno stanje stanovanja kljub dobri ohranjenosti ni bilo primerno za tovrstno uporabo. Razporeditev in gabariti prostorov niso ustrezali potrebam mladega para, zato je premislek o prenovi temeljil na novi razporeditvi dejavnosti po prostoru.

Skupni bivalni prostor in ločen kabinet

Sicer ločeni prostori kuhinje z jedilnico in dnevni prostor so bili s prenovo združeni v en sam velik pretočen prostor, ki združuje vse dnevne dejavnosti. Razporeditev stavbnega pohištva je sledila ugodni osvetlitvi prostora kot tudi postavitvi stavbnih instalacij. Vse omare so našle mesto v vstopnem garderobnem hodniku, kar poveča pretočnost bivalnega prostora. Slednji je neposredno povezan z delovnim kabinetom, ki predstavlja prostor, kjer prebivalca prebijeta največ časa. Zelo pomembna je njegova osvetlitev, zato je postavljen v jugovzhodni kot stanovanja, ki je osvetljen večji del dneva. Dobre delovne pogoje poleg osvetlitve omogočata tudi izbor primernega pohištva in postavitev delovnih površin.

Zasebna spalnica in estetska kopalnica

Spalni del stanovanja je postavljen na skrajni južni konec stanovanja, kjer je ločen od bivalnih prostorov in dovolj zaseben. Poseben premislek je bil namenjen prenovi kopalnice. Poleg tega, da je prostor kar najbolj uporaben, so načrtovalci posebno pozornost posvetili tudi materialom, iz katerih so narejeni kopalniški elementi. Izbrali so jih na osnovi njihove trajnosti kot tudi nekaterih estetskih vidikov posameznih materialov.

Miha Žgank, Kreatif Design

www.creatif-design.com