Notranji ministri Nemčije, Francije, Malte in Italije so se dogovorili za nov sistem razdeljevanja rešenih migrantov v Sredozemskem morju, ki naj bi pomagal Malti in Italiji deliti bremena prispelih migrantov. Novi sistem naj bi nadomestil sedanji ad hoc sistem razdeljevanja rešenih migrantov, ko je ob vsaki ladji nevladnih organizacij z rešenimi migranti na krovu evropska komisija iskala države, ki so jih bile pripravljene sprejeti. Ladje, kot so Ocean Viking, Sea Watch 3, Gregoretti in Open Arms, naj bi zaradi novega predloga četverice držav sedaj hitreje našle varno pristanišče vplutja. Migrante pa naj bi razdeljevali po točno določenem mehanizmu.

Oktobra o razdelitvenem ključu

Ob prisotnosti Marie Ohisalo, notranje ministrice Finske, trenutno predsedujoče države svetu EU, in evropskega komisarja za migracije Dimitrisa Avramopolousa so dorekli nov dogovor, ki naj bi prekinil s sedanjo prakso, ko so posamezne ladje z rešenimi migranti tudi več tednov tavale po morju, preden so se dogovorili, katere države so jih pripravljene sprejeti. Malta in Italija sta namreč svoja pristanišča za privez zapirali zato, ker sta se bali, da bo vse breme prispelih migrantov obležalo zgolj na njiju. »Vsi smo se strinjali, da trenuten ad hoc sistem ni vzdržen,« je bil z dogovorom zadovoljen Avramopolous, ki je članice EU pozval, naj se mu pridružijo.

Današnji dogovor je postal možen tudi zato, ker je v Italiji prišlo do spremembe vlade: na čelu notranjega ministrstva je močno protimigrantsko nastrojenega Mattea Salvinija zamenjala tehnicistična ministrica Luciana Lamorgese. Kako točno naj bi bil videti novi sistem razdeljevanja migrantov – katera pristanišča bodo odprta za ladje z rešenimi migranti, kolikšen delež jih bodo sprejele posamezne države in kako hitro se bo odvijala relokacija –, za zdaj ni znano. Ministri bodo namreč svoj predlog predstavili svojim evropskim kolegom na srečanju evropskih notranjih ministrov v začetku oktobra.

»Videli bomo, katere države nas lahko podprejo oziroma ali lahko predlog še dopolnimo,« je po srečanju povedal malteški notranji minister Michael Farrugia. Za sodelovanje pri predlogu novega razdelitvenega mehanizma bodo poskušali pridobiti čim več držav članic, je napovedala finska ministrica Ohisalova in dejala, da bi nekatere države lahko sodelovale v večjih skupinah.

Nobena država ne sme ostati sama

Na zasedanju notranjih ministrov naj bi razpravljali tudi o višini razdelitvenih kvot za posamezne države članice, ki bi bile pripravljene sodelovati, je napovedal nemški zunanji minister Horst Seehofer. V minulih tednih je sicer ocenjeval, da bi tako Nemčija kot Francija lahko sprejeli po 25 odstotkov rešenih migrantov. Z izkupičkom srečanja je bil zelo zadovoljen, saj se je po njegovi oceni z doseženim predlogom izboljšala možnost, da države dorečejo skupno evropsko migracijsko in azilno politiko. »Uspeh našega predloga je odvisen od tega, ali bo večina drugih držav sodelovala pri razdeljevanju oseb, in tudi od tega, da nobena država ne bo prepuščena sama sebi,« je ocenil malteški minister Farrugia.

Sodelovanje pri trajnejšem mehanizmu razdeljevanja migrantov so napovedali na Hrvaškem, Finskem, Irskem, v Litvi, Luksemburgu in na Portugalskem. Madžarska je že dejala, da ne namerava sodelovati.