Prvi dan koledarske jeseni bo prinesel večjo količino padavin po vsej državi, ponekod so možne nevihte. Zaradi oblakov in toplega južnega vetra bodo marsikje jutranje temperature okoli 15 stopinj Celzija, na Štajerskem in v Prekmurju ter na Primorskem pa še kakšno stopinjo ali dve več. Čez dan bo topleje, okoli 20 stopinj, oblačno, nato suho, zvečer pa bo znova deževalo, so za STA povedali na agenciji za okolje.

Torek bo večinoma suh, a že v sredo prihaja novo deževje, ki bo v četrtek ponehalo. Nato sledi sončen in topel konec tedna, ponekod s temperaturami tudi do 25 stopinj Celzija.

Enakonočje ali ekvinokcij je sicer čas, ko se sonce nahaja natančno nad ekvatorjem, kar pomeni, da je nad obzorjem toliko časa kot pod obzorjem. Noč in dan sta tako približno enako dolga. Do pojava pride dvakrat letno, in sicer okoli 20. marca ob začetku pomladi in ob začetku jeseni. S septembrskim enakonočjem se na severni polobli začenja jesen, na južni pa pomlad.

Naslednji letni čas, zima, pa se bo začela 21. decembra s Sončevim obratom ali zimskim solsticijem, ko bo dan najkrajši, noč pa najdaljša. Na južni polobli se takrat začenja poletje.

Tako kot ob vsaki menjavi letnih časov Astronomsko-geofizikalni observatorij Golovec tudi danes pripravlja dan odprtih vrat. Obiskovalci si bodo lahko ogledali teleskop Vega in poslušali predavanja na temo astronomije.

Obeti: V sredo zjutraj bo delno jasno, po nižinah bo nastala megla. Dopoldne se bo pooblačilo, popoldne in v noči na četrtek pa bo deževalo. V četrtek bo delno jasno in večinoma suho.

Vremenska slika: Nad severnimi Sredozemljem je nastal ciklon, ki se bo ponoči umaknil proti vzhodu. Z jugozahodnikom k nam priteka razmeroma topel in vlažen zrak.

Napoved za sosednje pokrajine: Danes bo oblačno z občasnim dežjem, ki se bo popoldne krepil. V krajih zahodno in južno od nas bodo vmes tudi nevihte.

V torek se bo predvsem v krajih južno in zahodno od nas delno razjasnilo, drugje bo še zmerno do pretežno oblačno. V Alpah bo popoldne nastala kakšna ploha.

Biovreme: Vremenski vpliv bo močno obremenilen. Veliko ljudi bo imelo z vremenom povezane težave, ki se bodo najpogosteje kazale kot slabo počutje, potrtost, razdražljivost, motnje zbranosti, hitreje se bo pojavila utrujenost, okrepljeni bodo nekateri bolezenski znaki. Spanje bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.