Teden dni po začetku uradne kampanje pred kanadskimi parlamentarnimi volitvami 21. oktobra je izbruhnila afera, ki lahko škoduje premierju Justinu Trudeauju in njegovi Liberalni stranki. Ameriški tednik Time je objavil fotografijo, na kateri se je Trudeau pred 18 leti na neki zabavi našemil v temnopoltega človeka, kar zlasti v Severni Ameriki velja za norčevanje iz druge rase in je zato rasistično.

Na fotografiji je Trudeau, star 29 let, oblečen kot musliman, na glavi ima turban, obraz in vrat sta pobarvana rjavo. Sicer se je tedaj, ko je bil še učitelj na zasebni šoli na zahodu Kanade, udeležil zabave na temo Tisoč in ena noč. Sam se je našemil v Aladina.

Večkrat je to storil

Trudeau, ki je bil doslej po anketah izenačen v boju za premierja s kandidatom konservativcev Andrewom Scheerom, se je takoj opravičil in izjavil, da v tistem času ni vedel, da je »to, kar počnem, rasizem«. Pred novinarji je skesano dejal: »Tega ne bi smel početi, moral bi vedeti, da se tega ne počne, močno obžalujem svoje početje.«

Priznal je, da se je že v gimnaziji našemil v temnopoltega človeka. Tudi o tem so kmalu prišli v javnost posnetki. A nato so se pojavili še novi iz časa njegovega študija, ko se je, star okoli 20 let, prav tako našemil v temnopoltega človeka in se zelo očitno norčeval iz te rase.

Sicer so se v Evropi od 17. stoletja dalje belci pogosto našemili v temnopolte Afričane, da bi te prikazali kot hudičeve otroke in smešna bitja. Še danes to velja za žaljivo objestnost in rasistično norčevanje.

»Kdo je pravi Trudeau?«

Za Trudeauja je afera toliko hujša, ker hoče v javnosti ustvariti vtis, da se zavzema za strpnost, sožitje različnih, odprtost do drugih in drugačnih ter za pravice vseh vrst manjših. »Nedvomno sem se vse življenje bojeval proti nestrpnosti in diskriminaciji. Pri tej starosti bi moral vedeti, da tega ne smem početi,« je zdaj še dejal.

Konservativni kandidat za premierja Scheer se je na afero odzval takole: »Barvanje obraza z rjavo ni sprejemljivo. To je bilo rasistično leta 2001 in je rasistično leta 2019.« Kandidatka Zelenih Elizabeth May pa je »močno šokirana zaradi rasizma na fotografiji Justina Trudeauja«.

Kandidat levosredinske Nove demokratske stranke Jagmeeth Singh, ki se kot sikh s svojim turbanom na glavi čuti še posebej prizadetega, pa se je vprašal: »Kdo je pravi Trudeau? V javnosti nastopa zelo simpatično, a za zaprtimi vrati je nekdo drug.« Edino kandidat separatistov iz frankofonskega Quebeca Yves-François Blanchet pravi drugače: »Gotovo to ni dober premier, a ni rasist.«

Kanadski Trump

A če je afera s starimi fotografijami hud udarec za Trudeauja, pa zanj mesec dni pred volitvami še zdaleč ni vse izgubljeno. Še več, Trudeauju se celo obeta zmaga, ker na skrajni desni kandidat za premierja Maxime Bernier močno dela zanj z ustvarjanjem konkurence konservativcu Scheeru. Bernier, večkratni bivši minister, je lani izstopil iz Konservativne stranke. Zdaj napada Scheera in svojo bivšo stranko, da so »preveč intelektualistični in pokvarjeni«, da so »lažni konservativci« in »prav taki kot Trudeau«. Bernier v marsičem posnema Donalda Trumpa. Zavzema se za ograjo na meji z ZDA za zaščito pred migranti in napada multikulturalizem. Tako jemlje glasove zmernejšemu Scheeru. Ker v vsakem volilnem okrožju zmaga kandidat, ki ima v edinem krogu največ glasov, bodo zaradi Bernierja glasovi desnice razpršeni in marsikje bodo zato v parlament prišli Trudeaujevi liberalci. Ankete Bernierju trenutno ne obetajo več kot tri odstotke glasov, a do volitev je še ves mesec.