Bahamski premier Hubert Minnis je v petek zvečer po lokalnem času potrdil, da je orkan zahteval najmanj 43 smrtnih žrtev. Oblasti predvidevajo, da se bo število žrtev bistveno povečalo, saj več sto ljudi, po nekaterih navedbah celo več tisoč, še vedno pogrešajo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Več kot 260 prebivalcev opustošenega otoka Abaco je medtem prispelo v bahamsko prestolnico Nassau. Pred tem so morali na večurno plovbo s trajektom, ki jo je organizirala vlada. Kmalu naj bi sledil še en trajekt, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po navedbah Združenih narodov naj bi na Bahamih pomoč potrebovalo več kot 700.000 ljudi, kar je skorajda celotno prebivalstvo otokov Veliki Baham in Abaco.

Orkan, ki je medtem oslabel na prvo, najnižjo stopnjo, je v petek prizadel tudi obalne predele ameriške zvezne države Severna Karolina, od koder poročajo o poplavah, gmotni škodi ter izpadih električne energije. Danes naj bi v relativno večji oddaljenosti šel mimo obale ameriške zvezne države Nova Anglija. Drevi naj bi Dorian dosegel skrajni severovzhod Kanade.

Bahame je Dorian minulo nedeljo dosegel kot orkan pete, najvišje stopnje in je nad to karibsko državo vztrajal vse do srede ter za seboj pustil opustošenje.