V ponedeljek so iz tajskega živalskega vrta v mestu Chiang Mai sporočili žalostno vest, da je poginil 19-letni orjaški panda Chuang Chuang. Črno-beli kosmatinec je v tajskem živalskem vrtu živel od leta 2003 in bil slaven zaradi neuspešnih poskusov parjenja z družico. Poskusi so segali od posebne diete do predvajanja »pornografije« oziroma posnetkov parjenja pand. Ko nič ni zaleglo, so se oskrbniki odločili za umetno oploditev, ki je obrodila leta 2009. Tajski živalski vrt si je pando sicer izposodil od Kitajske. Ta s posojanjem orjaških pand poskuša krepiti diplomatske odnose z drugimi državami.

Orjaške pande v ujetništvu običajno živijo med 25 in 30 let, zato je nenadna smrt Chuang Chuanga poskrbela za ogorčenje na kitajskih družbenih omrežjih. Mnogi tajskemu živalskemu vrtu očitajo, da za žival ni dovolj dobro skrbel in zahtevajo vrnitev družice Lin Hui v domovino. Ker okoliščine smrti niso povsem jasne, so kitajske oblasti sklenile v državo poslati skupino strokovnjakov, da bi v sodelovanju z lokalnimi zadevi prišli do dna.

Kitajski mediji pogosto poročajo o življenju in dobrobiti orjaških pand na »diplomatski dolžnosti« v tujini. Po zaslugi povečanja števila živali, pa so orjaške pande medtem tudi zapustile seznam ogroženih živalskih vrst in se uvrstile med ranljive.