Srbska košarkarska reprezentanca je na svetovno prvenstvo na Kitajskem potovala kot ena glavnih favoritinj, ob oslabljeni ekipi ZDA celo za zlato kolajno. A četa selektorja Aleksandra Đorđevića je po prepričljivih zmagah proti slabšim nasprotnikom nato ob koncu skupinskega dela izgubila proti Španiji, opozorilni poraz pa ni zalegel in v četrtfinalu je srbske orle premagala še Argentina. Za slovo od prvenstva sta sledili tako želena zmaga nad ZDA in pozneje v boju za peto mesto še uspeh nad Češko.

Slovo načrtoval že pred Kitajsko

Toda peto mesto je bilo za aktualne evropske in olimpijske podprvake daleč od pričakovanega. Tega se je po tekmi proti Češki zavedal tudi selektor Aleksander Đorđević. »Igralcem sem že povedal. Mislim, da je prišel čas. Moja naloga je, da se poslovim. Ne pričakujem pogovorov, vem, da mora na tem mestu trener narediti prvi korak. Trenutno je to moja obveza, odhajam, ker nismo prišli do začrtanega cilja,« je po zadnji tekmi kot selektor Srbije dejal Đorđević. V nadaljnjih izjavah se je zahvalil vodstvu srbske košarkarske zveze, izdal pa je tudi, da se je za odhod s srbske klopi odločil še pred začetkom svetovnega prvenstva, saj si želi več časa preživeti z družino. Pred vodilnimi možmi je zdaj težka naloga, saj bodo morali nadomestiti uspešnega selektorja (srebrna kolajna na svetovnem prvenstvu 2014, olimpijskih igrah 2016 in evropskem prvenstvu 2017), obenem pa se naslednje reprezentančne obveznosti bližajo zelo hitro. Že februarja se začenjajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2021, kmalu pa bo znan tudi datum kvalifikacij za olimpijske igre, na katere Srbija še ni uvrščena.

Kokoškov ali Obradović?

Po poročanju srbskih medijev sta prava kandidata za naslednika Đorđevića le dva – nekdanji selektor Slovenije Igor Kokoškov in aktualni trener Monaka Saša Obradović. Da si pomočnik trenerja pri moštvu Sacramento Kings, ki je pred dvema letoma s Slovenijo spisal zlato pravljico, nekoč želi sesti na srbsko klop, ni nobena skrivnost. Januarja letos je v intervjuju za revijo Elevate dejal: »Želja seveda obstaja, a sedaj o tem ne bi govoril, ker Srbija ima selektorja. Đorđević je dal reprezentanci ogromno kot igralec in kot trener, z igralci je napravil sijajne stvari. Iskreno, o selektorskem mestu zdaj sploh ne razmišljam, saj je koledar lige NBA zelo natrpan in mi to pobere ves čas.« Prav stalna služba Kokoškova onstran luže je razlog, da srbski mediji za novega selektorja že imenujejo Sašo Obradovića. Ta se je na pisanje Sportskega žurnala že odzval: »Tudi jaz berem novice. Konkretnega poziva nisem dobil. Verjetno je na zvezi nekakšen postopek, verjetno tudi nisem edini kandidat. Mislim, da si vsi srbski trenerji želijo voditi reprezentanco. Tega nikoli nisem prikrival, to so moje sanje. A kot sem dejal, najprej je treba analizirati svetovno prvenstvo, začrtati program za naprej, nato pa bodo na zvezi izbrali selektorja,« je dejal Obradović, ki bi ob morebitni selektorski službi klubske zadeve z reprezentančnimi usklajeval precej lažje kot Kokoškov.

Bogdanovića neuspehi le motivirajo

Za tolažbo srbske javnosti je po petem mestu na SP poskrbel Bogdan Bogdanović. Član ekipe Sacramento Kings je bil namreč najboljši strelec turnirja na Kitajskem, po finalnem obračunu pa je bil izbran v najboljšo peterko prvenstva. Na osmih tekmah je dosegel 183 točk, za dve točki je metal 60-odstotno, za tri pa 53-odstotno. Dosegel je 35 trojk, s čimer je izza črte zadel večkrat kot reprezentance Dominikanske republike (33), Jordanije (32), Senegala (30), Japonske (27), Kitajske (27), Portorika (25) in Litve (23) na celotnem turnirju. Navdušil je številne nekdanje košarkarske zvezdnike, ki so prepričani, da bo v novi sezoni znova blestel tudi v ligi NBA. Sam pa je po tekmi s Češko dejal, da ga neuspehi le še motivirajo. »Po tej zmagi se počutim nekoliko bolje. Čestitke Češki za sijajen turnir in odlično tekmo proti nam. Čestital bi tudi svojim soigralcem za dober turnir. Nismo šli do konca in spisali nove zgodovinske zgodbe, a bomo zato naslednjič še bolj motivirani,« je dejal sedemindvajsetletni Beograjčan, ki je za naslednji reprezentančni cilj postavil uvrstitev na olimpijske igre 2020 v Tokiu.