Predzadnja etapa je bila zadnja velika preizkušnja za Primoža Rogliča pri branjenju rdeče majice vodilnega. Na dirki po Španiji je bilo danes na vrsti kar šest gorskih prelazov. Roglič je zdržal napade na trasi dolgi 190 kilometrov, ki jih je popestrilo 4.793 višinskih metrov, kar je sicer največ na letošnji Vuelti. Devetindvajsetletni Zasavec je pred največjim uspehom slovenskega kolesarstva, saj tritedenske dirke ni zmagal še noben Slovenec. Nedeljska etapa se bo začela v Fuenlabradi in se bo po 106,6 ravninskih kilometrih končala v Madridu.

Takoj na začetku je prišlo do poizkusov skokov iz glavnine, v ospredju se je uspela odlepiti skupina devetih kolesarjev, ki si je prikolesarila dve minuti prednosti, med njimi pa ni bilo neposrednih tekmecev Rogliča. Na Puerto De Serranillos je kot prvi prispel Sergio Samitier, na drugem klancu dneva pa je bilo na čelu dirke sedem ubežnikov, z dobro minuto prednosti pred skupino, v kateri so bili vsi favoriti.

Kolesarje je vmes ujel tudi dež, spolzka cesta je nato začinila spuste, saj je bilo potrebne nekaj več previdnosti. Kakšnih 100 kilometrov do cilja se je v vodstvu peljala peterica, njihova prednost je bila v tistem trenutku nekaj več kot tri minute. Ob vzpenjanju na Puerto de Chia pa se je prednost povečala na približno štiri minute in pol.

Pogačar udaril in krenil po stopničke

Najboljše je nato kot predzadnji preizkus čakal 14-kilometrski vzpon na Puerto de Pena Negra, z malce manj kot dvema kilometroma višinske razlike in 5,9-odstotnim povprečnim naklonom. Glavnina je ujela vse ubežnike, čas je bil za napade med favoriti. 43 kilometrov pred ciljem je prvi poizkusil Lopez, a so se mu na zadnje kolo prilepili Roglič, Quintana, Valverde in Tadej Pogačar. Lopez je nato pet kilometrov pod vrhom še enkrat preveril srečo in noge tekmecev. Kar pa ni uspelo supermanu, je uspelo izjemnemu Pogačarju, ki se je sam odpeljal po slavo. 37 kilometrov pred ciljem si je nabral minuto prednosti in oblekel virtualno belo majico. Dvajset kilometrov kasneje je temu dodal še dobrih 40 sekund.

Dvajsetletnik iz Komende je sam v ospredju pritiskal na vso moč in se bližal cilju na 1.750 metrov visokem vzponu Plataforma de Gredos. Recept je bil enostaven, iti skozi bolečino in zaključiti s prednostjo, ki bi ga postavila na stopničke. Nairo Quintana na tretjem mestu je imel pred današnjim dnem pred Pogačarjem minuto in 18 sekund prednosti. Na koncu je bila razlika v korist Slovenca še večja, v primerjavi z izmučenim Kolumbijcem je danes pridobil več kot dve minuti. Junak dneva je bil za izjemen 40-kilometrski samostojni pobeg nagrajen z etapno zmago in tretjim mestom v skupni razvrstitvi ter belo majico.

Seveda je potrebno spregovoriti tudi o zgodovinskem dosežku Rogliča. 29-letni Trboveljčan je rdečo majico vodilnega sicer oblekel v 10. etapi, ko je zmagal na posamičnem kronometru. Takrat je postal prvi Slovenec z etapnimi zmagami na vseh treh tritedenskih dirkah. Najvišje doslej je bil na največjih dirkah prav Roglič, letošnjo dirko po Italiji je končal na tretjem mestu. Jutri pa se torej v Madridu obeta veliko slovensko slavje. Rogla in Pogi, prvo in tretje mesto na tretji največji dirki v svetu kolesarstva.

Junak dneva Pogačar

Prvo ime današnje preizkušnje si je absolutno prislužil mladi Pogačar, ki v cilju kar ni mogel dojeti, kaj mu je pravzaprav uspelo. »Na začetku etape sem se fizično sicer počutil zelo dobro, a mentalno nisem bil pravi. Na predzadnjem vzponu sem opazil, da je Lopez porabil veliko energije, očitno sem izbral pravi trenutek za napad, potem pa sem zgolj pritiskal na vso moč do cilja,« je dejal utrujeni, a nasmejani Pogačar, ki je s tremi etapnimi zmagami in skupnim tretjim mestom na dirki po Španiji na čudovit način zaokrožil prvo leto med profesionalci.