Slovenska moška teniška reprezentanca je v Kairu izpolnila cilj in v dvoboju 2. evroafriške skupine Davisovega pokala s 3:1 premagala Egipt. Pot do zmage je bila trnova. Mož odločitve je bil Aljaž Bedene, ki je dobil oba posamična dvoboja, skupaj z Blažem Rolo pa tudi igro dvojic. Čeprav Bedene v Kairu ni izgubil niti niza, podrobnejša analiza kaže, da je imel veliko dela.

V petek je bil dvoboj med Egiptom in Slovenijo neodločen, kar je precej bolj ustrezalo domačinom. Mohamed Safwat je namreč rešil tri zaključne žogice Blažu Roli in domači reprezentanci priigral kanček upanja v boju za napredovanje v višji rang tekmovanja, v katerem se bodo prihodnjo sezono najboljše reprezentance merile za vstopnico za Madrid. Drugi dan tekmovanja sta Bedene in Rola dobila igro dvojic, prvo, odkar se je lani Bedene vrnil v slovensko reprezentanco. Slovenska dvojica je imela proti Sherifu Sabryju in Mohamedu Safwatu v prvem nizu pobudo, a do rezultata 5:5 ni izkoristila šestih priložnosti za odvzem servisa, od katerih sta bili tudi dve zaključni žogici za niz. Odločilni break je Bedenetu in Roli uspel v dvanajsti igri. V drugem nizu je slovenska dvojica z enim odvzemom servisa prepričljivo dobila dvoboj s 6:3.

Pri vodstvu Slovenije z 2:1 sta na peščeno igrišče stopila najboljša igralca obeh reprezentanc. Bedene je podobno kot v petek slabo začel dvoboj, hitro izgubil svoj servis, a je do konca niza našel zmagovito formulo, s katero je strl odpor žilavega domačina. Ljubljančan do konca dvoboja ni več izgubil svojega servisa in oba niza dobil s 7:5. Bedene ostaja drugo leto zapored neporažen v slovenskem dresu v Davisovem pokalu. Lani je v Mariboru dobil oba dvoboja proti Poljski in v Portorožu proti Turčiji, zmagoviti niz pa je nadaljeval minuli konec tedna v Kairu.

»Bilo je težje, kot smo pričakovali. Vendarle smo zmagali in imamo razlog za zadovoljstvo. Ključna je bila zmaga med dvojicami. Zgodnja ura ni ravno idealna, ampak sva bila z Blažem suverena in zmagala v dveh nizih. Hitro za tem sem imel še en dvoboj. Egipčan je začel dobro, a sem bil dovolj zbran, da sem v ključnih trenutkih popeljal Slovenijo do zmage. Veseli smo in zadovoljni odhajamo iz Egipta,« se je zmage in izpolnitve najpomembnejšega slovenskega ekipnega cilja v sezoni veselil Aljaž Bedene. Slovenski selektor Miha Mlakar je po tekmi povedal: »Bilo je naporno. Odločila je igra dvojic, v kateri sta Aljaž in Blaž v zaključku prvega niza zlomila tekmeca. Dvoboj Safwata in Bedeneta je bil zelo kakovosten. Safwat je igral zelo dobro, odločale pa so malenkosti. Aljaž je odigral zelo dobro takrat, ko je bilo to najbolj potrebno. Razmere za igro so bile dobre, navijači pa so bili korektni. Veseli smo, da smo izpolnili cilj.«

Davisov pokal, 2. evroafriška skupina, Egipt – Slovenija 1:3 – Maamoun – Bedene 5:7, 1:4 predaja Maamouna, Safwat – Rola 6:4, 1:6, 7:6 (4), Sabry, Safwat – Bedene, Rola 5:7, 3:6, Safwat – Bedene 5:7, 5:7.