Ob tem so v sporočilu za javnost ponovili svoje stališče, da se mora vlada pred kakršnokoli nadaljnjo napotitvijo vojske v Afganistan ali katerokoli drugo državo predhodno posvetovati z državnim zborom. Pri glasovanjih znotraj struktur Nata v zvezi z vojaškimi misijami in operacijami pa mora zagovarjati ustavno določene politike miru in nenasilja.

Ob tem so v utemeljevanju pobude izpostavili, da delovanje Nata in Slovenske vojske v Afganistanu ne prispeva k vzpostavitvi trajnega miru, saj ta ne more biti vsiljen od zunaj.

Izpostavljajo podatke ZN, po katerih so sile Nata in afganistanske vojske lani ubile rekordno število civilistov. Opozarjajo na rekordno število beguncev in notranje razseljenih, število ljudi pod pragom revščine ter z omejenim dostopom do hrane in vode.

Opozarjajo tudi, da Afganistan preskrbuje več kot 90 odstotkov svetovne proizvodnje heroina. Afganistanska vojska in sile Nata pa rastočo proizvodnjo opijskega maka zavestno dopuščajo, saj bi poseg pomenil še močnejši upor prebivalstva, ki že tako živi v revščini, so zapisali.