Mugabe, heroj neodvisnosti te nekdanje britanske kolonije, ki se je prelevil v tirana, je umrl 6. septembra v Singapurju, kjer se je pred tem že dalj časa zdravil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Njegove posmrtne ostanke so v sredo z velikim pompom pripeljali v Harare, državni pogreb pa je predviden v soboto na velikem športnem stadionu v prestolnici. Na njem pričakujejo voditelje več afriških držav.

Kraj pokopa Mugabeja je bil zadnje dni predmet spora in napetosti med svojci pokojnega avtokrata in oblastmi. Predstavnik družine in nečak pokojnega Leo Mugabe je v četrtek sporočil, da bodo njegovega strica pokopali v njegovi rodni vasi Kutama, kar je v skladu z željami nekaterih njegovih svojcev in tradicionalnih vaških voditeljev.

A danes je sporočil, da bodo dolgoletnega voditelja vendarle pokopali na t. i. polju junakov v Harareju, kot je to zahtevala vlada Mugabejevega naslednika na predsedniškem položaju Emmersona Mnangagweja. Leo Mugabe je ob tem dodal, da so se za to izrekli vaški voditelji. Niso pa po njegovih besedah še dorekli, kdaj bo pokop in ali bo zaseben ali javen.

V uradu zimbabvejskega predsednika odločitve Mugabeje družine še niso komentirali.