Zahvaljujoč leta 2002 ustanovljenemu klubu V8 club Slovenija subkultura starodobnih ameriških avtomobilov in pripadajoče »rockabilly« scene živi tudi pri nas. Da jih ni veliko, ki pred blokom, hišo ali v garaži in delavnici hranijo ameriško klasiko, je potrdil Gašper Trampuš, član kluba V8. Vsak član ima povprečno že skoraj dva ameriška avtomobila, v klubu pa so tudi ženske lastnice ameriških vozil. »Navadno vozijo na primer mustanga ali camara, a se najdejo tudi take, ki vozijo ford F150 iz 80. let prejšnjega stoletja,« pove sogovornik, ki v svoji garaži hrani dva klasična lepotca, tretjega – chryslerja, s katerim se vozi vsak dan – pa ima parkiranega zunaj pred hišo.

Prvi avto, ki ga je Trampuš kupil, je bil chrysler lebaron, letnik 1989. »Kupil sem ga pred devetimi leti. Navdušili so me oblika, zunanji videz, udobnost mehke vožnje in glede na letnik tudi veliko opreme,« pove sogovornik, ki povabi v svojo garažo nekaj metrov stran od hiše, kjer je poleg T-birda, kot ljubkovalno pravijo avtu ford thunderbird, parkirana ogromna »pošast« – cadillac coupe deville, letnik 1975. »Gre za popolnoma drugačno moč, fascinantno velikost avtomobila, ki ponuja udobje, varnost in redno vzdrževan tudi zanesljivost na cesti,« avto opiše Trampuš in z roko potegne po vsaj 1,5 metra dolgem pokrovu motorja. »Takšna je tudi razdalja od voznika do prednjega odbijača, če pride do trčenja.« A tega si nihče ne želi. Čeprav bi ob trku lahko največ mišic pokazali prav vozniki ameriških avtomobilov, bi po drugi strani bilo že samo popravilo odbijača precej zahtevnejše. »Večino delov naročamo neposredno iz Amerike, kjer je še nekaj specializiranih trgovin,« pove sogovornik, ki veliko denarja vlaga v obnovo svojega avtomobila. »Lahko bi rekel, da gre pri obnovi starih avtomobilov za jamo brez dna. Pogosto se zgodi, da obnova na koncu presega tržno vrednost avtomobila,« razloži ljubitelj.

Srečanje ameriških vozil

Vsak avtomobil ima seveda svojo zgodbo. Zgodbe slovenski vozniki ameriških lepotcev radi delijo na domačih srečanjih. Pogosto se zapeljejo tudi čez mejo, v Hrvaško, Avstrijo, Italijo. To soboto se bodo srečali kar doma, v kampu Ježica, na tradicionalnem, letos že petnajstem srečanju ameriških vozil. »Vabljeni so vsi avtomobili, od čisto novih do tistih, starih 100 let in več. Dobrodošla so tudi električna vozila, med motorji so pogosti harleyji, pride tudi nekaj tovornjakov,« je povabil Gašper Trampuš. Čeprav se festival začne že v dopoldanskih urah, je za voznike, častilce lepote po ameriško, najlepši del druženja trenutek, ko se popoldne iz vseh, nekaj več kot 100 ameriških avtomobilov z V8-motorjem zasliši edinstveno rohnenje.