V zadnjih dveh tednih je policija spet obravnavala več spletnih, tako imenovanih direktorskih prevar. Tarče z območij policijskih uprav Kranj, Ljubljana, Maribor in Nova Gorica so bile skupno oškodovane za več kot 300.000 evrov.

Storilci najpogosteje na elektronski predal tajništva ali računovodstva družbe ali organizacije v imenu direktorja pošljejo lažno sporočilo z navodilom o nakazilu več deset tisoč evrov na transakcijski račun v tujini. Običajno tudi prosijo, naj se preveri trenutno stanje finančnih sredstev na računu družbe in možnost takojšnjega plačila, pri čemer posredujejo vse potrebne podatke prejemnika. Največkrat gre za transakcijske račune v Veliki Britaniji in Španiji.

Imetniki bančnih računov so »denarne mule«, ki nakazani znesek praviloma takoj dvignejo in običajno prek plačilnega sistema Western Union prenakažejo goljufom. Določen znesek obdržijo kot provizijo. Ker ti plačilni sistemi ne omogočajo popolnega sledenja denarnim transakcijam, je lahko na tak način sled za denarjem izgubljena.

Policija ponovno opozarja, da je treba biti pozoren, predvsem ko gre za naročila takojšnjih plačil v tujino. Še posebej osebam, s katerimi družba do sedaj ni poslovala, ali ko pošiljatelj obvešča o nenadni menjavi številke transakcijskega računa. Če pride do takšne transakcije, je treba obvestiti banko in policijo. mfr