»To je težko reči, a kljub gospodarski rasti, ki ji je vaša država priča v zadnjih desetletjih, mladi trpijo,« je na maši, ki se je je poleg množice vernikov udeležil tudi politični vrh turističnega raja v Indijskem oceanu, izpostavil papež.

Negotova prihodnost mlade poriva na rob eksistence, zaradi česar so ranljivi in skoraj brez zaščite pred novimi oblikami suženjstva tega 21. stoletja, je dodal Frančišek. Samo Cerkev je posvaril pred samovšečnostjo in jo opozoril, da ne bi smela izgubiti svoje misijonarske vneme, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na mašo, ki jo je papež daroval na vznožju gore v prestolnici Port Louis, so verniki prišli s palmovimi listi in zastavicami Vatikana v rokah. Na dogodku so se zbrali tudi številni katoličani iz Sejšelov, Reuniona, Komorov in drugih otokov v Indijskem oceanu. Na istem mestu, ki je Marijina romarska pot, je mašo pred natanko 30 leti daroval tudi papež Janez Pavel II.

Med današnjo mašo je papež omenil tudi na otoku čislanega francoskega misijonarja Jacquesa-Desireja Lavala (1803-1864), ki jo je kot prvi krščanski misijonar iz Evrope prispel na Mairitius in tam skrbel predvsem za osvobojene sužnje.

Frančišek ima danes med drugim na programu še obisk Lavalu posvečenega svetišča, pa tudi srečanje s predsednikom Barlenom Vyapooryjem in premierjem Pravindom Kumarjem Jugnauthom.

Na Mauritiusu ob papeževem obisku slavijo tudi svojo versko raznolikost. Na otoku je namreč okoli 50 odstotkov prebivalcev hindujcev, za kristjane se izreka okoli 30 odstotkov prebivalcev, večina jih je katoličanov, 18 odstotkov prebivalcev je muslimanov.

Papež se bo zvečer vrnil na Madagaskar, od koder je davi priletel na Mauritius, v torek se bo vrnil v Vatikan. Mauritius je zadnja postojanka njegovega tokratnega potovanja po Afriki, med katerim je obiskal še Mozambik.

V nedeljo je na Madagaskarju obiskal tudi naselje za reveže Akamasoa, v katerem deluje slovenski misijonar Pedro Opeka, ki se je skupaj z več tisoč zbranimi na slovesnosti pridružil svetemu očetu.