Papež Frančišek je enotedensko turnejo po Afriki danes končal na Mavriciju. Ta je s svojo blaginjo, ki je po Sejšelih najvišja na črni celini, antipod Mozambiku in Madagaskarju, ki ju je poglavar rimskokatoliške cerkve obiskal pred tem. V ponedeljek je imel papež mašo pred 100.000 ljudmi v prestolnici Port Louis. Potem pa je zelo razveselil tamkajšnje politike, ko je sporne otoke v Indijskem oceanu, ki si jih lasti Velika Britanija, Mavricij pa jih zahteva zase, poimenoval v njihovem jeziku – otočje Chagos.

Otočje so v Londonu v 60. letih ob izteku kolonializma ločili od Mavricija, preden je ta postal neodvisen, ga zadržali zase in potem povabili ZDA, da so na največjem otoku postavile vojaško oporišče. Predlani je meddržavno sodišče v Haagu dalo pravno mnenje, da morajo Britanci nadzor arhipelaga s 60 otoki prepustiti Mavriciju, letos je to zahtevo z nezavezujočo resolucijo ponovila generalna skupščina OZN. London pa vztraja, da gre pri otočju, ki mu sam uradno pravi Britansko ozemlje v Indijskem oceanu, za dvostransko vprašanje.

Na Mavriciju so bili zelo veseli, da je papež otoke poimenoval po njihovo, in iz tega razbrali politično podporo svetega sedeža. »To je pomemben korak naprej v našem boju za priznanje suverenosti Republike Mavricij nad arhipelagom Chagos,« je za agencijo Reuters rekel nekdo iz kroga premierja Pravinda Jugnautha. »Zelo sem vesel in ponosen, da je papež poimenoval otočje po njegovem izvornem imenu,« pa je dejal Rosemond Saminaden (83), ki je moral leta 1973 proti svoji volji zapustiti otočje in je zdaj član skupine beguncev, ki zahtevajo vrnitev zemlje.

Glavni razlog za papežev obisk na Mavriciju je bil poklon francoskemu misijonarju Jacques-Desireju Lavalu, ki je v 19. stoletju pomagal nekdanjim sužnjem, revnim in bolnim, zaradi česar je dobil vzdevek Apostol Mavricija. Predstavniki organizacij za boj proti revščini sicer opozarjajo, da so na Mavriciju kljub za afriške razmere visokemu standardu in cvetočemu turizmu velike socialne razlike ter zlasti velika brezposelnost med mladimi, na kar je v govoru opozoril tudi papež. ba, agencije