Koloradski hrošč

Koloradski hrošč je najpogostejši škodljivec za krompir, paradižnik in jajčevce, prehranjuje se z listjem in lahko na nasadu naredi veliko škodo. Prezimi v zemlji, konec aprila ali v prvi polovici maja, ko temperatura doseže 20 stopinj Celzija, pa se preseli na nasade. Samice na spodnjo stran listja rastlin odlagajo podolgovata oranžna jajčeca v skupine po 12 do 80 jajčec. Iz njih se razvijejo ličinke, lahko že konec maja ali na začetku junija, množično pa v sredi in proti koncu junija. Oranžne ličinke s črno glavo se prehranjujejo z listi rastlin. Po 2–3 tednih pa se zabubijo v zemlji.

Kapusov belin

V iskanju kapusovega belina podrobneje preglejte rastline, pod listi, med listi, po steblu, nekje se skriva gosenica. Najdemo jo tudi na ohrovtu, hrenu, repi, okrasnih in divjih križnicah. Gosenice na oko izredno lepega metulja so najbolj požrešne na zelju. Mlajše gosenice naredijo manjše luknjice na listih, večje pa so bolj lačne in pojedo kar cele liste, vse do listnih žil. Metulj je bele barve, le na prednjem robu prvih kril ima trioglato črno pego, na prednjem robu zadnjih kril pa okroglo črno pego. Gosenica je rumenkasto sive do zelenkasto sive barve s črnimi pikami različne velikosti in s črnimi ščetinami, glavo pa ima svetlo sivo. Na hrbtu in bokih ima rumene vzdolžne pege. Odrasla v dolžino meri štiri centimetra. Aprila in maja letajo metulji prvega rodu. Drugi rod metuljev se pojavi julija in avgusta. Ta rod je tudi neprimerno bolj škodljiv od prvega.

Bramor

Žuželke z močnim prednjim parom nog, s katerimi kopljejo za prst debele, horizontalne rove plitko pod površino zemlje. Značilna škoda bramorja so razbrazdane grede, v tla povlečene mlade rastlinice ter nagrizene korenine in gomolji. Zlasti jim teknejo vrtnine in krompir. Bramorji živijo tri leta. Aktivni so v mraku in ponoči, zlasti poleti. Samičke po parjenju izdelajo več gnezd velikosti golobovega jajca in vanje izležejo do 300 jajčec. »Vaš problem na vrtu boste učinkovito rešili z uporabo entomopatogenih ogorčic. Gre za žive mikroorganizme, ki se naselijo v bramorja, se v njih razmnožujejo, ličinka se preneha prehranjevati in posledično odmre. Če ogorčice najdejo novega gostitelja in se naselijo vanj se celoten proces ponovi, v nasprotnem primeru pa nekje po štirih tednih tudi one odmrejo. Pri njihovi uporabi je treba poudariti, da ni karenčne dobe, prav tako ogorčice niso nevarne za ljudi ali živali ter druge pripadnike ekosistema,« so zapisali pri podjetju Metrob.

Strune

Strune, ličinke hrošča pokalice, so mora za vrtičkarje. Po videzu so kot trde glistice. Mlade so skoraj bledo rumene, velike okrog centimetra, najbolj odrasle pa rdeče rjave barve, dolge 15–35 milimetrov, predvsem pa zelo požrešne. Dolgo časa je veljalo, da se jih ne da odpraviti, saj ne izginejo v eni sezoni. Bistveno je, da za zatiranje strun dobro poznamo njihov razvojni krog, ki glede na vreme lahko traja od tri do pet let. Najučinkoviteje se nad strune spravimo v obdobju prehranjevanja in levitve. To je navadno v maju in septembru, ponekod tudi še v začetku oktobra. Pravi učinek bomo dosegli, če pripravek uporabimo v večernih urah. Ker gredo v suhem vremenu v tla, jih pripravek ne doseže, zato je še kako pomembno, da to vedno počnemo po dežju ali gredice pred uporabo izdatno zalijemo. Če so imeli kmetje in vrtičkarji v preteklosti na voljo kemični pripravek, ki je prej škodil, kot koristil, so danes na voljo ekološka sredstva. Obstaja glivica, Beauveria bassiana, ki učinkuje na škodljivca tako, da okuži ličinke, ki nato zbolijo in propadejo. (nv)