Na obisk Akamasoa, naselja, ki je zraslo na nekdanjem smetišču, je papeža povabil Opeka med njunim srečanjem maja lani v Vatikanu.

Po obisku v Akamasoi, kjer ga bo v cerkvi pričakalo več tisoč mladih, se bo Frančišek odpravil še med delavce v bližnji kamnolom, kjer bo podelil blagoslov prebivalcem Akamasoe in celotnemu mestu Antananarivo.

Opeki se bodo ob papeževem obisku pridružili slovenski misijonarji, ki delujejo na Madagaskarju, poroča Radio Ognjišče. Na vprašanje, s čim nameravajo presenetiti papeža, je Opeka za Radio Ognjišče dejal: »Mi ga lahko presenetimo samo z našim veseljem, našo iskrenostjo, petjem. Prvič bo prišel na Madagaskar in če bo sprejet z ljubeznijo, veseljem, nasmehom, gestami, ki izražajo prisrčen sprejem, bo papež prevzet.«

Opeka pričakuje, da bo papež spregovoril o korupciji v državi ter da bo prebivalce Akamasoe podprl pri njihovem delu, da nadaljujejo boj, ki so ga začeli pred 30 leti - boj za dostojanstvo in prihodnost 15.000 otrok in mladih, ki so v šolah, pa tudi, da ne bi nikoli pozabili na tiste, ki še živijo v skrajni revščini.

Frančišek je na Madagaskar, ki je ena izmed najrevnejših držav na svetu, v četrtek prispel iz Mozambika. Na Madagaskarju kar tri četrtine prebivalstva živi z manj kot dvema dolarjema na dan. A ta veliki otok je tudi globoko krščanski in ob nestrpnem pričakovanju papeža so ulice prestolnice bogato okrasili.

Papež Frančišek se je na teden dni dolgem apostolskem potovanju po treh afriških državah v Indijskem oceanu, ki jih večinoma pestijo revščina, politična nestabilnost, podnebne spremembe in posledične naravne katastrofe, najprej ustavil v Mozambiku, iz Madagaskarja pa se bo odpravil na turistični Mauritius in se tam zavzel predvsem za mir in socialno pravičnost.