S paktom so se države obvezale za konkretne akcije za zaščito amazonskega pragozda. »Ničesar več ni treba reči, po podpisu se zdaj zahteva dejanja,« je dejal ekvadorski predsednik Lenin Moreno. Bolivijski predsednik Evo Morales je opozoril, da se morajo ljudje spomniti na harmoničen odnos z materjo Zemljo.

»Amazonija je naša dediščina, je pod našo suverenostjo, a jo lahko delimo s svetom. Je zaklad, ki ga moramo varovati vsi skupaj,« je ob tem dejal kolumbijski predsednik Ivan Duque. Ob tem je opozoril, da je bilo v preteklih letih izgubljenih več tisoč hektarjev deževnega gozda na račun nezakonitih novih obdelovalnih površin.

Na vrhu ni bilo brazilskega predsednika Jaira Bolsonara, ki v domovini čaka na operacijo, je pa sodeloval prek videokonference. Ponovno je branil svojo okoljsko politiko in državam, kot je Francija, očital, da se vmešavajo v notranje zadeve Brazilije.

»Ta pakt je nekaj posebnega. Opazoval nas bo ves svet in nekateri menijo, da nismo sposobno upravljati čudovite amazonske narave. S tem dokumentom dokazujemo, da smo to sposobni in da bomo delali za zaščito in razumen nadaljnji razvoj regije,« je po podpisu izjavil brazilski zunanji minister Ernesto Araujo.

Celotno Amazonijo trenutno ogrožajo številni požari. Po oceni okoljevarstvenikov večinoma kmetje zažigajo že posekane površine, da bi pridobili pridelovalno zemljo. V trenutno sušnem obdobju ognjeni zublji zajamejo še nedotaknjene gozdne površine. Brazilski predsednik je bil nedavno deležen mednarodnih kritik zaradi podpore gospodarski rabi deževnega gozda, ki ima pomemben vpliv na podnebje po svetu.