Kot je pojasnil generalni državni tožilec Tarek William Saab, Guaidoja preiskujejo, ker naj bi se pogajal o tem, da bi se odrekli "zgodovinski lasti, ki jo ima naša država nad območjem Esequibo", navaja francoska tiskovna agencija AFP. Tožilec je napovedal vložitev obtožnice.

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je že v četrtek od tožilstva zahteval pregon Guaidoja, ki ga je obtožil, da želi območje predati multinacionalkam. Dejal je, da gre za izdajo domovine.

Te obtožbe temeljijo na zvočnem posnetku, v katerem domnevni predstavnik ameriške administracije komunicira z Guaidojevim zunanjepolitičnim svetovalcem. Predstavnik ZDA po navedbah venezuelskih oblasti Guaidojevega svetovalca spodbuja k "spremembi venezuelskega stališča" in preda Esequibo ameriškemu energetskemu velikanu ExxonMobilu in drugim multinacionalkam.

Julio Borges, ki ga je Guaido imenoval za svojega komisarja za zunanjo politiko, je na Twitterju zapisal, da gre za manever, katerega namen je zatreti obtožbe s strani Kolumbije, da je Caracas sprejel nekdanje borce kolumbijske gverilske skupine Farc. Ti so pretekli teden napovedali ponovno oboroževanje.

Esequibo je 159.000 kvadratnih kilometrov veliko z minerali bogato območje v Gvajani, ki leži ob morju, bogatem z nafto. Že dolgo je predmet mejnega spora med Venezuelo in Gvajano, ki se je zaostril, potem ko je ExxonMobil tam leta 2015 odkril nafto. To naftno podjetje je z Gvajano sklenilo dogovor o izkoriščanju nafte, kar je razjezilo Caracas.