"Pogovarjamo se z več predstavniki Venezuele. Venezueli pomagamo, kolikor lahko," je povedal Trump po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Ne želim povedati, s kom govorimo, a pogovori potekajo na zelo visoki ravni," je zatrdil. Venezuelski predsednik Maduro je to kasneje potrdil. "Potrjujem, da že več mesecev potekajo pogovori med visokimi funkcionarji ameriške vlade Donalda Trumpa in bolivarske vlade, ki jo vodim," je pojasnil.

"Tako kot sem si prizadeval za dialog v Venezueli, sem si prizadeval tudi za način, da bi predsednik Donald Trump resnično poslušal Venezuelo," je še povedal.

ZDA skušajo sicer s sankcijami pritisniti na venezuelskega predsednika, da bi odstopil. V začetku meseca so uvedle popolno prepoved poslovanja z venezuelsko vlado in posamezniki, povezanimi z režimom. Maduro je v odziv prekinil pogovore z opozicijo pod vodstvom samooklicanega začasnega predsednika Juana Guaidoja, ki ga skupaj s še okoli 50 drugimi državami priznavajo tudi ZDA.

Vendar naj bi pogovori med vlado in opozicijo po neuradnih informacijah kljub temu potekali, poroča nemški časnik Frankfurter Allgemeine Zeitung. V pogovorih naj bi dosegli napredek, saj naj bi režim izrazil pripravljenost na predčasne volitve, ki so glavna zahteva opozicije. Ta je v zameno pripravljena pripadnikom režima ponuditi amnestijo. Vlada sicer vztraja pri kandidaturi Madura, zahteva pa tudi umik mednarodnih sankcij, ob sklicevanju na vire iz obeh taborov poroča FAZ.

Zaradi hude politične in gospodarske krize so sicer Venezuelo zapustili že štirje milijoni ljudi. Od tega jih je 1,4 milijona v Kolumbiji, ki je v torek sporočila, da ji primanjkuje sredstev za njihovo oskrbo. Za letos so namreč prejeli 96 milijonov dolarjev mednarodne pomoči za oskrbo migrantov, kar predstavlja zgolj 30 odstotkov sredstev, ki bi jih potrebovali. Na migranta je to zgolj 68 dolarjev, kar je manj kot prejmejo begunci v Siriji ali Južnem Sudanu, je povedal kolumbijski zunanji minister Carlos Holmes Trujillo.