Letošnja edicija ljubljanskega poletnega festivala je ponudila žanrsko še bolj raznolike dogodke kot doslej, namenjene najrazličnejšim okusom – opere, muzikale, simfonične, komorne, etno, jazz in pop koncerte, balet, flamenko, likovno razstavo.

Zveneča imena

Zanimivo je, da se je verjetno največji presežek zgodil na dogodku, ki sploh ni bil napovedan v programskih knjižicah: avgustovski koncert Orkestra Marijinega gledališča iz Sankt Peterburga pod taktirko maestra Valerija Gergijeva. Za festivalski predtakt pa je Ljubljano obiskal tenorist Plácido Domingo, ki je nastopil v vlogi dirigenta.

Uradno se je festivalsko poletje potem začelo z opero Aida, ki je bila prirejena za Kongresni trg, a ni požela pohval, nadaljevalo pa z večerom flamenka in Marío Pagés.

Gostili so tudi Münchenski radijski orkester in Zbor Bavarskega radia, ruske muzikale Onjeginov demon ter Mojstra in Margareto ter Verdijevo Traviato v interpretaciji Teatro Regio iz Torina, ki je presenetila s scenografijo. Omenimo še Vlada Kreslina, ki je z gosti praznoval osemindvajsetletnico svojih koncertov na Ljubljana Festivalu v Križankah.

Zadnji teden je bil rezerviran za primabalerino Svetlano Zaharovo ter za uradni zaključek še maestro Zubin Mehta, ki je sicer na poslovilni turneji z izraelskim filharmoničnim orkestrom. Festival se je pravzaprav končal šele sinoči, torej dan pozneje, ko je z rezidenčnim festivalskim orkestrom, Orkestrom Slovenske filharmonije, ki so s tem koncertom vstopili tudi v svojo novo sezono, nastopil švicarski dirigent Charles Dutoit.

Festival v številkah

Festival je že četrto leto potekal tudi na turističnih ladjicah, kjer so nastopali študenti in dijaki, novost pa so bili mojstrski tečaji Ljubljana Festivala, na katerih so poučevali številni mednarodno uveljavljeni profesorji. Za ljubitelje likovne umetnosti je še do konca septembra na ogled kiparska razstava Hommage Zmagu Posegi.

Organizatorji bodo o točnih številkah spregovorili ob koncu leta, okvirne pa kažejo, da je proračun za program prireditev 67. Ljubljana Festivala ocenjen na 3,300.000 evrov. Festival ima vsa leta podporo Mestne občine Ljubljana, ki pokriva tudi plače zaposlenih in nekatere materialne stroške, in je za letošnji program ter še za druge prireditve v organizaciji FL v letu 2019 prispevala 3,6 milijona evrov. Sponzorskih in donatorskih prilivov je bilo za okoli 900.000 evrov, inkaso od prodanih vstopnic pa 800.000 evrov. Na skupaj 88 prireditvah je sodelovalo več kot 4000 umetnikov iz več kot 40 držav. Festival naj bi obiskalo 62.000 domačih in tujih obiskovalcev.