Poslanec Aleksander Reberšek (NSi) je v imenu predlagateljev današnje nujne seje že uvodoma izrazil razočaranje nad odsotnostjo ministrice, ki je po njegovi oceni ključna oseba v razpravi, saj vodi te projekte. »Medtem ko se zelo rada nastavlja televizijskim kameram s čelado na gradbiščih, pa si ni vzela časa, da bi nas morebiti prepričala, zakaj se ne gradita tretja razvojna os in karavanški predor ter zakaj je drugi tir praktično še na začetku,« je bil kritičen.

Reberšek je komentiral tudi izvajanje javnih naročil pri večjih infrastrukturnih projektih in med drugim je ocenil, da smo priča izigravanju najugodnejših ponudnikov na teh razpisih zato, da posel dobijo domači gradbinci »z dobrimi zvezami«. Kritičen je bil tudi do dolgotrajnega procesa pri projektu tretje razvojne osi, pri čemer je večkrat poudaril, »da želi država graditi cesto za gradbene barone, ne pa za Korošce«. Očitke je zavrnila državna sekretarka na infrastrukturnem ministrstvu Nina Mauhler in med drugim strnila napredek pri projektih, odkar je vajeti ministrstva prevzela Bratuškova. Več članov komisije pa je razburila z izjavo, da infrastrukturne podaljšujejo tudi tovrstne razprave v DZ. Predsednik komisije iz vrst SDS Anže Logar je ocenil, da takšne izjave pričajo o temeljnem nerazumevanju parlamentarnega nadzora nad trošenjem državnega denarja, njegov strankarski kolega Zvonko Černač pa je od državne sekretarke zahteval opravičilo ali odstop.

Mauhlerjeva je pozneje pojasnila, da njena izjava nikakor ni bila mišljena kot napad na parlamentarno demokracijo ali na pridobitve, ki jih ta prinaša. »Moj namen je bil zgolj opozoriti, da bi se lahko tudi prek tovrstnih instrumentov ponovno blokiralo nekatere projekte in bi se spet vračali 10 ali 15 let nazaj,« je poudarila. Ker tempo izvajanja infrastrukturnih projektov v veliki meri narekujejo javna naročila, so se člani komisije dotaknili tudi potrebe po spremembi zakonodaje. Minister za javno upravo Rudi Medved je dejal, da govorimo o neživljenjskem in togem zakonu o javnem naročanju, a praska tega ne potrjuje. Pojasnil je, da imamo v državi okoli 6000 javnih naročil letno, od tega jih je okoli dva odstotka »nekako spornih in končajo na državni revizijski komisiji«. Ta majhen delež po Medvedovi oceni meče slabo luč na javno naročanje v državi, a sistem, kot je ponovil, ni tako zelo slab. Na ministrstvu so sicer pripravili predlog novele, s katero želijo uvesti sodno varstvo v teh postopkih, ki bi ga opravilo upravno sodišče. »Tako se postopek ne bo ustavil, državna revizijska komisija pa na ta način dobiva neko kontrolo, s tem pa tudi večjo odgovornost,« je dodal.

Predsednik državne revizijske komisije Samo Červek je dodal, da so pri pripravi predloga na komisiji korektno sodelovali, imajo pa še nekaj dilem. »Ampak tako pač je, vsak gleda iz svojega vidika,« je dodal in poudaril, da si tudi na komisiji želijo hitrega in učinkovitega sodnega varstva oz. da bi sodišče s specializiranimi sodniki hitro odločilo.

V razpravi so se na današnji seji iz vrst opozicijskih poslancev vrstili predvsem pozivi po večji transparentnosti pri infrastrukturnih projektih. Jernej Vrtovec (NSi) je med drugim vprašal, »kaj je v naši državi tako zelo narobe, da gremo v zgodbe v infrastrukturne projekte tako, da po koncu komisije ugotavljajo, zakaj smo ga preplačali in kam je šel denar«. Prvak SNS Zmago Jelinčič Plemeniti je prepričan, da gre denar »v določene žepe in račune v tujini«. »Žalostno je, da Slovenija še naprej funkcionira na način mafijske države, lopovskega kapitala, da je odgovornim malo mar za ljudi, ampak le za lastne žepe,« je bil kritičen Jelinčič. »Ne morem razumeti, da se govori o tem, da se volja ljudi in stroke nista spoštovali,« pa je menil poslanec Andrej Rajh (SAB), ki je izpostavil, da je ministrstvo za infrastrukturo po 20 letih pri večjih infrastrukturnih projektih zagnalo in speljalo postopke v njegovi pristojnosti.

Med povabljenimi na današnjo sejo je bil tudi koordinator Mladinske iniciative za 3. razvojno os Aljaž Verhovnik, ki je izpostavil, da ima politika, tako leva kot desna, v rokah škarje in platno. Poslance je pozval k sodelovanju, da se bo še letos zasadila prva lopata na trasi tretje razvojne osi do Koroške. Po dobrih treh urah razprave je na Reberškov proceduralni predlog komisija izglasovala prekinitev seje, dokler se jim na njej ne pridruži Bratuškova.

NSi zaradi pomanjkanja sredstev za šolsko infrastrukturo zahteva sklic nujne seje odbora DZ

Poslanska skupina NSi »zaradi alarmantnega stanja na področju šolske in predšolske infrastrukture« zahteva nujno sejo odbora DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino. Pri tem izpostavlja, da občine že dlje časa opozarjajo, da jim država za delovanje ne namenja dovolj sredstev in da že dolgo ni bilo razpisa za sofinanciranje naložb v šolstvu. Kot navajajo v zahtevi za sklic nujne seje odbora, je posebej pereč problem na področju investicij v šolske in predšolske objekte v lasti občin, še posebej v občinah, kjer beležijo veliko priseljevanje prebivalstva. Vladni predlog povprečnine v višini 573,5 evra na prebivalca namreč nikakor ne rešuje hude finančne podhranjenosti (zlasti manjših) občin, opozarjajo.