Medtem ko je bil vratar Jan Oblak v fitnesu, je slovenska nogometna reprezentanca včeraj popoldne v idiličnih razmerah na Brdu pri Kranju začela uigravati zasedbo, ki bo v petek zvečer ob 20.45 v Stožicah začela kvalifikacijsko tekmo za evropsko prvenstvo s Poljsko. Gromki glas selektorja Matjaža Keka je odmeval do vrhov bližnjih hribov, ko je temperamentno delil navodila. »Tekmec si lahko podaja žogo v širino, preprečiti pa morate globinske podaje. Hitreje. Ko osvojite žogo, morate iti naravnost na gol nasprotnika,« so bili stavki, ki jih je najpogosteje izrekel med poldrugo uro dolgim treningom, na katerem je na posameznih igralnih mestih preizkušal različne kombinacije.

Šporarju so zvonili telefoni

Mesto v vratih je rezervirano za Oblaka, na bočnih položajih na desnem za Stojanovića, na levem pa za Balkovca, ki bo zamenjal porumenelega kapetana Jokića. Eno mesto centralnega branilca je oddano Struni, na drugem bi lahko zaigral Mevlja, čeprav je brez minute igranja v ruski ligi, kjer se je zadnji dan prestopnega roka iz Zenita preselil v mondeni Soči. Na treningu sta na položajih štoperjev dobro delovala tudi Blažič in Korun. Defenzivni vezist bo Kurtić, v paru z njim bo Popović ali Krhin. V ofenzivnem delu zvezne vrste bo vodja Iličić, za preostali dve mesti kandidirajo na bokih Bezjak, Zajc in Verbič, favorita za vodji napada sta Matavž in Šporar.

Šporar, najboljši strelec slovaškega prvenstva v lanski sezoni, je bil v ponedeljek v zadnjih urah prestopnega v igri za prestop iz Slovana Bratislava v Reims v Franciji. »Bilo je pestro, telefoni so nenehno zvonili. A Slovan ni v situaciji, da bi moral nujno prodati mene ali kakšnega drugega igralca,« je pojasnil Ljubljančan Andraž Šporar, za katerega naj bi Francozi ponujali 3,5 milijona evrov odškodnine, Slovaki pa so jih pričakovali najmanj pet. Potem ko je Šporar na treh tekmah v kvalifikacijah vpisal gol v Izraelu in asistenco proti Makedoniji (proti Latviji ni igral zaradi poškodbe), si želi svojo statistiko oplemenititi proti favorizirani Poljski. »Potrebujemo tri točke, igramo doma, zato Poljaki niso veliki favoriti. Imajo zelo kakovostne igralce, a imamo jih tudi mi. Za uspeh moramo biti bolj nabriti od Poljakov,« sporoča Šporar, ki ni hotel komentirati odločitve nekdanjega kapetana Olimpije Nemanje Mitrovića o prestopu v Maribor. »Jaz tega ne bi naredil. Nemanja je moj dober prijatelj in spoštujem njegovo odločitev,« je bil diplomatski Šporar.

Verbič na zbor potoval 22 ur

»Ker sem na reprezentančni zbor potoval 22 ur, sem imel obilo časa za razmišljanje, kako se lotiti Poljakov, ki so vrhunsko moštvo. Vsi moramo dati vse od sebe in delovati kot ekipa, kot je bilo to v Latviji. Lewandowski nas ne more premagati sam, zato moramo biti pozorni na vseh 11 igralcev. Za dvig samozavesti nam manjka velika zmaga, saj smo zadnjo dosegli proti Slovaški pred tremi leti. Zdaj moramo manj govoriti in več pokazati na igrišču pred polnimi Stožicami,« razmišlja krilni napadalec Benjamin Verbič. Ker je imel težave s poškodbo med pripravami, je v ukrajinskem prvenstvu na dveh tekmah igral po dobrih 60 minut. Konec tedna je bil zaradi rdečega kartona prost. Med življenjem v Kijevu pozorno spremlja svoje Celje. »Igra odlično. Upam, da se bo spremenil vladar slovenske lige. Aluminij je presenečenje, igra lepo, a upam, da bodo prvaki Celjani,« je izstrelil Verbič. In od Šporarja, ki je zaprisežen navijač Olimpije, hitro dobil odgovor: »Tega, da bo Celje prvak, Verbič očitno ni dobro premislil. Stavim na Olimpijo.«