Serena Williams na OP ZDA v tenisu ne popušča. Američanka se je po zmagi v 70 minutah proti Ukrajinki Elini Svitolini uvrstila v svoj deseti finale v New Yorku in bila deležna poklona občinstva. Sedemintridesetletna zvezdnica se bo v sobotnem finalu pomerila s kanadsko najstnico Bianco Andreescu. Petnajsta nosilka je v dobrih dveh urah s 7:6 (3), 7:5 strla odpor Švicarke Belinde Benčić.

Elina Svitolina je zapravila svoje priložnosti v prvem nizu, ko ni izkoristila vseh šestih priložnosti za odvzem servisa Sereni Williams. Po tri priložnosti je zapravila v prvi in peti igri, Američanki pa je za dobljen prvi niz s 6:3 zadostoval break v drugi igri. V drugem nizu se je Serena Williams razigrala, pokazala tudi potrpežljivi obraz, ko je bila boljša v daljših izmenjavah. Elina Svitolina je kljub polfinalnemu porazu v New Yorku navdušila in dokazala, da je ta čas med najboljšimi petimi igralkami na svetu.

Ko je Američanka po dvoboju izvedela, da se je s 101. posamično zmago v New Yorku izenačila z doslej najuspešnejšo posameznico Chris Evert, je bila počaščena. »Biti v družbi s Chrissie je posebna čast. Pot do tega rekorda je bila dolga in težka, a polna nepozabnih doživetij,« pravi Serena Williams, ki v New Yorku kaže najboljše igre po porodu.

Bianca Andreescu si je s skrajnimi močmi priborila šesto letošnjo posamično zmago na igriščih Flushing Meadowsa. Podobno kot Serena Williams je tudi Kanadčanka v prvem nizu rešila vseh šest priložnosti tekmice za odvzem servisa, sama pa si ni priborila niti ene. Da je najboljša v najpomembnejših trenutkih, je dokazala v podaljšani igri prvega niza. V drugem nizu je Bianca Andreescu zaostajala z 2:5, v nadaljevanju pa za daleč največji uspeh kariere trikrat zapored odvzela tekmici servis, kar ji pred tem ni uspelo niti enkrat.

»Če bi mi nekdo pred New Yorkom rekel, da bom igrala v finalu, bi mu odgovorila, da je neumen,« je priznala 19-letna Bianca Andreescu, ki ji je uspel poseben podvig. Kot debitantka se je na OP ZDA uvrstila v veliki finale, kar je nazadnje uspelo Venus Williams leta 1997, ko je bila sicer še dve leti mlajša od Kanadčanke. »Vse se mi zdi tako neresnično. Kot bi sanjala,« je največji uspeh kmalu po zmagi doživljala Kanadčanka.

V velikem finalu bo favoritinja le ena. Sereno Williams na prvi pogled čaka idealna tekmica, ki naj bi vse naboje pokurila do uvrstitve v veliki finale. Toda sedemkratna zmagovalka OP ZDA v sebi nosi bolečino zadnjih treh porazov na turnirjih največje četverice, ko je morala v Londonu priznati premoč Angelique Kerber in Simoni Halep, lani v New Yorku pa Naomi Osaka. Vselej je bila Serena Williams favoritinja, dobila pa ni niti niza. Premoč je morala priznati uveljavljenim tekmicam. Američanko lahko skrbi dejstvo, da Bianca Andreescu še nikoli v karieri ni izgubila dvoboja proti igralkam najboljše deseterice. Dobila je namreč vseh sedem dvobojev, Serena Williams pa je ta čas osma igralka sveta.