Na borznem parketu je danes najbolj odmevala novica, da je britanska vlada Borisa Johnsona v parlamentu izgubila svoj glas večine, saj je torijec Phillip Lee prestopil k liberalnim demokratom. Johnson je sicer poslancem danes zagotovil, da so vedno bližje sklenitvi novega dogovora o brexitu z Evropsko unijo. Medtem pa nastaja vse več raziskav, ki kažejo na katastrofalne gospodarske učinke morebitnega brexita brez dogovora.

Funt je takoj po tem glede na dolar močno upadel. Med trgovanjem se je njegov tečaj znašel na ravni 1,1959 dolarja. Gre za najnižjo vrednost britanske valute po letu 1985 - z izjemo leta 2016, ko je za kratek čas zgrmela celo še nižje.

Kitajska in ZDA sta s septembrom uvedli dodatne carine na izdelke v medsebojni blagovni menjavi. Gre za prvi krog uvajanja carin, ki bodo v primeru Pekinga skupno obremenile 75 milijard dolarjev ameriškega uvoza, v primeru Washingtona pa za 300 milijard dolarjev uvoženih izdelkov s Kitajske. Ameriški predsednik Donald Trump je danes na družbenem omrežju Twitter zapisal, da trgovinski pogovori med ZDA in Kitajsko potekajo dobro, pri tem pa opozoril, da bo v primeru, da bodo v Pekingu zavlačevali z iskanjem soglasja, postal še bolj trd pogajalec.

Osebno je sicer prepričan, da si drugo največje gospodarstvo na svetu ne more privoščiti preveč časa za pogajanja, ker so mu ameriške carine naredile že veliko škode, poročajo tuje tiskovne agencije. V ZDA je danes pozornost pritegnila tudi novica, da se je obseg tamkajšnje predelovalne industrije minuli mesec prvič v treh letih skrčil. Kot so pojasnili na Inštitutu za upravljanje s ponudbo (ISM), sta šibko povpraševanje po ameriških dobrinah in vztrajno padanje naročil iz tujine pripeljala do opaznega padca zaupanja med podjetniki - upadli so kazalci za proizvodnjo, zaposlenost in naročila.

Vrednost indeksa predelovalnih dejavnosti ISM je tako nazadovala na 49,1 točke, kar predstavlja najnižjo raven po letu 2016. Ekonomisti so medtem pričakovali, da bo kazalec ostal na ravni 51,3 točke. Vrednost pod 50 točkami pomeni krčenje sektorja. Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je danes znižal za 0,34 odstotka in trgovanje končal pri 3420,74 točke.

Frankfurtski indeks DAX je zdrsnil za 0,36 odstotka na 11.910,86 točke, pariški indeks CAC 40 za 0,49 odstotka na 5466,07 točke, londonski indeks FTSE 100 pa za 0,19 odstotka na 7268,19 točke. Indeks FTSE MIB je v Milanu nazadoval za 0,25 odstotka, indeks SMI v Zürichu za 0,72 odstotka, indeks ATX na Dunaju pa za 0,93 odstotka. Nič bolj optimistično ni razpoloženje na drugi strani Atlantika. Industrijski indeks Dow Jones je približno tri ure in pol pred koncem trgovanja na 1,23 odstotka nižji ravni kot v petek, širši indeks S&P 500 je doslej nazadoval za 0,70 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa za 0,90 odstotka vrednosti.

Evro medtem pridobiva. Za skupno evropsko valuto je bilo treba nekaj po 18. uri borzi v Frankfurtu odšteti 1,0965 dolarja, kar je 0,04 odstotka manj kot ob koncu ponedeljkovega trgovanja. Evropska centralna banka je referenčni tečaj evra danes postavila pri 1,0937 evra (v četrtek pri 1,0968 evra).

Cene nafte se močno znižujejo. Za 159-litrski sod zahodnoteksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 53,53 dolarja, kar je 2,85 odstotka manj kot v ponedeljek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej pocenile za 1,50 odstotka na 57,78 dolarja.