Južnoafriški statistični urad je okrevanje gospodarstva pripisal rasti predelovalne industrije in terciarnega sektorja - finančnih storitev, nepremičninskega posredovanja in poslovnih storitev.

Najbolj razvito afriško gospodarstvo se sicer že več let spopada s počasno rastjo, množičnim odpuščanjem ter izpadi električne energije, ki so posledica finančnih težav državnega energetskega podjetja Eskom, ki z elektriko oskrbuje 95 odstotkov države.

Letos je stopnja brezposelnosti narasla na rekordnih 29 odstotkov, medtem ko je stopnja brezposelnosti med mladimi nad 50 odstotki.

V največjih težavah sta kmetijski in gradbeni sektor, kjer že dalj časa beležijo padce aktivnosti. Državo rešuje rast rudarstva, kar pa po drugi strani otežuje doseganje ciljev po zmanjšanju emisij toplogrednih plinov, ki so si jih zastavili.

Južnoafriška centralna banka je državi za prihodnje leto napovedala 1,8-odstotno gospodarsko rast, za leto 2021 pa dvoodstotno rast. Manj optimističen je Mednarodni denarni sklad, ki državi za prihodnje leto napoveduje 1,5-odstotno rast.