Deveterica mladih perspektivnih podjetnikov bo svoje dosežke predstavila na zaključni konferenci, ki jo bo v ponedeljek, 9. septembra, v predsedniški palači gostil predsednik republike Borut Pahor. Najuspešnejši bodo prejeli nagrade, razglašen pa bo tudi naj mladinski startup leta 2019.

Ogromen napredek mladih štipendistov

Mladi štipendisti, bodoči podjetniki, so dosegli ogromen napredek. Ivan Kaštrun, denimo, je s Skilerjem (pripomočkom za učenje smučanja) ravno odpotoval na mednarodno univerzo Watson v Koloradu (ZDA), kjer bo svoje znanje gotovo še dopolnil. Hana Bujanović Kokot je založbo Hestija pripeljala tako daleč, da v se tem trenutku že pripravlja na razpis mednarodnega natečaja za mlade avtorje, pri čemer jo podpirajo kar tri ministrstva. Maja Kosi pa si je s prodajo svojih izdelkov v 35 državah sveta utrdila status najmlajše podjetnice v Sloveniji. Kot gostjo so jo to poletje vabili na številne konference in podjetniške poletne šole.

Soustanoviteljica podjetja Protocamel in vodja pisarne na Ustvarjalniku Tjaša Ban je ob tej priložnosti povedala: »Ponosni smo, da je prva generacija štipendistov tako uspešno razvijala svoje projekte in premagala začetne strahove na podjetniški poti. Mladi so pokazali, da lahko v enem letu lahko vsakdo doseže ogromen napredek, tako pri projektu kot pri nadgradnji svoje osebnosti. Veselim se novih talentov, ki jim bomo v prihodnjem šolskem letu pomagali pri uresničevanju zastavljenih ciljev.« Sandi Muheljić, soustanovitelj podjetja Kava na tirih in član prve generacije štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade , pa pravi: »Največ mi pomeni, da sem imel vse leto priložnost spoznavati mlade somišljenike in z njimi razvijati prijateljske odnose. Seveda sem iskreno hvaležen tudi vsem mentorjem, direktorjem uglednih podjetij in strokovnjakom za njihovo pomoč, nasvete, usmeritve in spodbude, kadar sam nisem našel prave poti. Vedno so bili pripravljeni pomagati. Vsekakor pa bi kot vrhunec celoletnega programa svoje podjetniške rasti izpostavil startup vlak, ki mi bo za vedno ostal v spominu.«

Priložnost za nove podjetniške upe

Ponedeljek, 9. septembra, je za Fundacijo pomemben še zaradi nečesa. Do takrat so na Ustvarjalniku odprte prijave za novo generacijo mladih štipendistov. Potem bo strokovna komisija izmed mladih, svežih podjetniških talentov izbrala novo deseterico mladih podjetniških upov, ki bodo dobili priložnost povezave z uspešnimi slovenskimi podjetji in sodelovanja s priznanimi mentorji, s pomočjo štipendije pa bodo lažje izpeljali svoje projekte. Še je čas, da se dijaki in študentje, ki imajo zamisli, ambicije in voljo, prijavijo v družbo najboljših mladih podjetnikov. Vsi, ki jih svet podjetniških idej navdaja s strastjo, so dobrodošli! Do 9. septembra, se lahko prijavijo na spletni povezavi http://fundacijaum.si/prijavi-se/.