»Opazovala sem, kakšno opremo uporabljajo drugi lastniki psov,« se spominja in doda, da jo je takrat šokirala monotonost povodcev in ovratnic, rutic za pasje ljubljenčke pa sploh ni opazila. In odločila se je, da jih bo začela izdelovati sama. Tako je nastal podjetniški projekt Doggy Lilly, z njim pa je Maja postala ena izmed desetih štipendistov Fundacije za ustvarjalne mlade, ki so jo lani ustanovili pri Ustvarjalniku.

Pri petnajstih odprla spletno trgovino

Sprva je ovratnice, oblačila, povodce in igračke izdelovala le za Lilly. Kmalu je začela resneje raziskovati trende v tujini in ugotovila, da imamo v Sloveniji res primanjkljaj pasje mode, vendar pa je zelo veliko psičkov in njihovih lastnikov, ki bi si takšnih izdelkov nedvomno želeli. In tako se je kmalu zgodilo, da je Maja našla prvega kupca. Kmalu ji je postalo jasno, da je izdelava pasje opreme pravi posel zanjo. Po tehtnem premisleku je pri komaj 15 letih odprla lastno spletno trgovino z izdelki za pse, kar je formalno registrirala kot osebno dopolnilno delo. »Ta oblika dela mi najbolj ustreza, saj lahko vso dokumentacijo vodim sama, prihodki pa še niso tako visoki, da bi morala razmišljati o kakšni drugi obliki,« razloži mlada podjetnica.

Največ naročil iz ZDA

Njena spletna stran www.doggylilly.si je zasnovana v slovenskem in angleškem jeziku, saj naročila prejema tudi iz tujine. »Čeprav je trg opreme za pse na prvi pogled nasičen, sem že na začetku vedela, da lahko ponudim nekaj čisto drugačnega, ker pač delam s srcem. Doslej sem svoje izdelke za pse prodala že v več kot 35 držav po vsem svetu, največ pa v ZDA,« se upravičeno pohvali. S pasjimi ruticami, pisanimi ovratnicami, povodci in igračami za pasje ljubljenčke je Maja prisotna tudi na facebooku in instagramu, že dve leti pa tudi v spletni trgovini Etsy. Pravi, da imajo vsi omenjeni kanali svoj namen, iz odzivov pa ugotavlja sledeče: »Največ povpraševanja je po ruticah, te so pravi hit pasje mode.«

Podpora širše okolice in Ustvarjalnika

Zaveda se, da je za mladega podjetnika izjemno pomembna podpora staršev, mentorjev, pa tudi finančna podpora v obliki štipendije pride zelo prav. Starši ji ves čas stojijo ob strani, ji svetujejo, pomagajo pri pakiranju pošiljk, nanje se lahko vedno zanese. Zelo pomembna je zanjo tudi podpora Ustvarjalnika in mentorja Mihe Jereba. »Moram priznati, da je usklajevanje gimnazijskih obveznosti in podjetništva kar pestro. Vsak mesec moram tudi paziti, da pravočasno oddam napoved za akontacijo dohodnine, izdajam račune, redno moram posodabljati ponudbo v spletni trgovini in podobno.« Brez dobre organizacije ne bi zmogla vsega. V šoli ji gredo lepo na roke, odobrili so ji napovedno spraševanje, vesela pa je tudi, da ima zelo razumevajoče profesorje in razrednika.

Kariera v podjetništvu

»Moji trenutni načrti so še bolj skromni, prilagojeni so mojim zmožnostim in šolskim obveznostim, a prepričana sem, da mi bodo pridobljene veščine prišle prav v prihodnosti,« pripomni. Svojo kariero želi graditi prav v podjetništvu, to je tudi njena zaveza Fundaciji za ustvarjalne mlade. Prihodnje leto jo čaka matura, nato študij. Želi si v tujino, da bi pridobila še več znanja in izkušenj. »Moj glavni cilj pa je seveda projekt Doggy Lilly popeljati še kakšno stopničko višje,« zaključi Maja Kosi.