Pevka skupine Novi fosili, zadnja leta pa še TV-voditeljica in kuharica Sanja Doležal se je te dni razgovorila za različne hrvaške medije. Njena naloga je, da promovira koncert Novih fosilov ob njihovi 50-letnici, ki bo 1. oktobra v Zagrebu, sploh zato, ker ti ne smejo nastopiti pod svojim imenom, lahko pa o Novih fosilih govorijo. Zapletlo se je, ker je Rajko Dujmić, nekdanji član zasedbe in avtor glasbe (tudi tiste na plošči Budi uvijek blizu, ki je bila prodana v 500.000 primerkih), zaščitil ime in ga po svojem odhodu prepovedal uporabljati.

»S pomočjo odvetnika in organizatorjev smo v zadnjih letih nekajkrat navezali stik z Rajkom, ponujali rešitev in hoteli priti do dogovora. Prav tako smo si želeli, da bi bil Rajko na tem koncertu, vsaj kot častni gost, če bi mu zdravje to dopuščalo. A na žalost se nam ni uspelo dogovoriti,« je pevka pojasnjevala zaplet za Večernji list in priznala, da čeprav so Dujmiću in njegovim »bojem z demoni« člani skupine hoteli večkrat pomagati, rezultata ni bilo.

Kriva je bila Whitney Houston

Dujmić, ki je (bil) zasvojen z alkoholom in drogami, se je z Novimi fosili razšel, ker ni hotel podpisati dogovora, da bo nastopal trezen. Na koncu je pristal še v zaporu. Prvo srečanje s policijo je imel pred 14 leti, ko je bil aretiran zaradi posedovanja kokaina in je moral plačati 3000 kun kazni. Drugo srečanje z njo je imel leta 2015, ko je v zaporu končal zaradi nasilja nad ženo Snježano, ki jo je grabil za vrat in poskušal vreči iz stanovanja. Policijo so takrat poklicali sosedi, Snježana, s katero se je Rajko poročil leta 1990, pa je za 24sata polna odpuščanja povedala: »Ves dan je pil in poslušal dve najljubši pesmi dive Whitney Houston. Nabrala so se čustva, začel je jokati in nenadoma postal agresiven. Zgrabil me je za vrat in poskušal na silo spraviti iz stanovanja. Sosedi so slišali hrup, se prestrašili in poklicali policijo.«

En mesec preiskovalnega zapora in šest mesecev pogojno za Dujmića ni bilo dovolj. Letos je napad na ženo ponovil, na koncu pa sta oba končala na urgenci in Dujmić nato še v zaporu na zagrebškem Remetincu. »Da, Rajko me je udaril, ampak bom rešila njega in najin zakon,« je za Jutarnji list povedala Snježana, ki je Dujmića spoznala, ko ga je pred leti prosila za avtogram za svojo mamo, nato pa se zaljubila v njega, ko jo je učil jesti škampe.

Dujmić je danes duševno in telesno strt. Peša mu zdravje, menda komaj diha in hodi, v zaporu pa je moral preživeti tudi svoj 65. rojstni dan, ki ga je imel 7. avgusta. A kot je že dokazal, je uporen. Že leta 1992 je imel bližnje srečanje s smrtjo, ki ga je za Jutarnji list opisal takole: »Zdravnik Sakoman je skakal po meni, ko me je oživljal. Zlomil mi je tri rebra. Na koncu ni imel izbire in mi je v srce dal injekcijo. Vse to sem gledal od zgoraj in se počutil fenomenalno in mirno. Videl sem svojo Snježano, kako joka in vpije, naj ne odidem. Ampak sem hotel oditi, ker sem upal na belo blaženost.«