Študenti so zjutraj na več postajah stali med vrati podzemne železnice, da se ta niso mogla zapreti, in s tem skušali povzročiti zamude v javnem prometu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nove protestne akcije danes sledijo burnemu koncu tedna, ko je proteste zaznamoval izbruh nasilja med protestniki in policijo, zaradi protestov pa je bil moten tudi promet na mednarodnem letališču, kjer so odpovedali več letov. Aretirali so več kot 60 ljudi, med njimi 13-letnika, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

V Hongkongu naj bi se danes tako zvrstilo več protestnih shodov, med drugim je za popoldne napovedana demonstracija pred kitajsko univerzo. Študenti sicer načrtujejo 14-dnevni bojkot študija.

Protivladni protestniki so danes pozvali tudi k splošni stavki, a še ni jasno, koliko ljudi se bo odzvalo pozivu.

Demonstracije so se začele junija zaradi nasprotovanja predlogu zakona, ki bi omogočil izročanje osumljencev Kitajski. Od takrat je policija zaradi protestov aretirala več kot 900 ljudi.

Zadnji spopadi med protestniki so izbruhnili, potem ko so se protestniki sredi avgusta podali na hongkonško letališče in povzročili pravi prometni kaos in številne odpovedi letov.

Hongkong se je pod okrilje Kitajske iz rok Velike Britanije vrnil leta 1997. Kot območje s posebno upravo bi moral še vse do leta 2047 uživati posebne pravice, v kar pa številni tamkajšnji prebivalci dvomijo. Osrednja zahteva hongkonških protestnikov, ki še niso odnehali, so svobodne volitve in neodvisna preiskava policijskega nasilja na prejšnjih demonstracijah, v množici pa je ob tem redno slišati tudi pozive k neodvisnosti.