Največji etnološki festival v Sloveniji 49. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine bo letos potekal med 5. in 8. septembrom. Že vnaprej pa so v Kamniku odprli dve od petih spremljajočih razstav, ki naj bi obiskovalcem približale oblačilno in kulturno dediščino. V prostorih občine so tako že odprli fotografsko razstavo Ljudska glasbila sveta, v Samostanu Mekinje pa razstavo Skok čez mejo.

Razstava Ljudska glasbila sveta prikazuje različna ljudska glasbila iz 27 držav, razstava Skok čez mejo pa oblačilno dediščino slovenske in hrvaške manjšine v sosednih državah. Na razstavi je izbor oblačil iz zbirk Posudionice i radionice narodnih nošnji, Folklornega ansambla Zagreb Markovac in Akademske folklorne skupine Franceta Marolta, zaradi obsežnosti pa je razstava razdeljena na dva dela; drugi del bo v Galeriji nad Kavarno Veronika odprt 5. septembra, spremljala pa ga bo razstava starih žepnih ur urarstva Cerar. V galeriji Dika bodo isti dan odprli še razstavo avb in peč starejšega datuma Zlato in belo, v Domu kulture Kamnik pa bodo dan poprej odprli razstavo Dušana Štrajharja Utrinki slovenske krajine.

Narodne noše od vsepovsod

Drugi septembrski konec tedna si bodo lahko obiskovalci poleg razstav ogledali narodne noše iz vseh slovenskih regij ter tujine in si ogledali nastope številnih domačih in tujih folklornih skupin. Vrhunec festivala bo znova tradicionalna nedeljska povorka narodnih noš, ko se bo ob 15. uri skozi središče mesta sprehodilo okoli 2000 v noše odetih posameznikov, skupin in konjskih vpreg. Večina prireditev se bo zvrstila na glavnem odru v središču mesta, kjer bo na Šutni tudi sejem domače in umetnostne obrti, sejem Diversity – express yourself ter spremljajoče razstave.

»Ker želimo festival nadgraditi in se tako pripraviti na jubilejno izvedbo prihodnje leto, smo pripravili manjše spremembe, hkrati pa v program dodali nekaj novosti,« je povedal direktor Zavoda za turizem, šport in kulturo Kamnik Tomaž Simetinger. Ena od teh je tudi sprememba trase povorke v središču mesta. Konjeniki in vozovi bodo nadaljevali pot po Medvedovi ulici, ostali udeleženci povorke pa bodo za sodiščem zavili na Trg prijateljstva in se kasneje pridružili dogajanju v središču mesta.

»Poleg dogajanja na glavnem odru smo poskrbeli tudi za pestro ulično dogajanje. Tako bo več ulične glasbe, na voljo bodo ulične delavnice plesa z Akademsko folklorno skupino Franceta Marolta, pripravili smo rokodelski kotiček s prikazom rokodelskih obrti. V program smo uvrstili dejavnosti za otroke, filmske projekcije in za strokovno javnost delavnico izdelave zavijač. Na glavnem odru se bodo zvrstile domače in tuje folklorne skupine, domači in tuji ansambli ter koncerti zabavne glasbe,« pravi Simetinger.

Festival bosta na glavnem odru na Glavnem trgu v petek zvečer tradicionalno odprla župan občine Kamnik Matej Slapar in Tomaž Simetinger. Dejavnosti za otroke bodo preselili v park Evropa, kjer so jim pripravili delavnice na temo čebelarstva in tradicije ter predstavo Čebelici Tinka in Tonka. S projekcijama filmov na dvorišču samostana Mekinje pa organizatorji letos spretno združujejo oblačilno, filmsko in kulturno dediščino, kjer slednjo predstavlja zapuščina nekdanjega samostana.

Pred tradicionalno povorko narodnih noš si bodo lahko obiskovalci v nedeljo ogledali nastope tujih folklornih skupin iz Bolgarije, Belorusije, Turčije, Kosova, Bosne in Hercegovine ter pobratenega mesta Trofaiach ter se do večera zabavali ob nastopih narodnozabavnih ansamblov iz Avstrije, ki jih po večini sestavljajo slovenski glasbeniki. V sklopu večernih zabav bodo obiskovalce najprej zabavali Domačini, Harmonk'n'roll in Špica, v soboto Andrej Šifrer s skupino Manouche in Obvezna smer, v nedeljo pa bo za zaključek festivala poskrbel Ansambel Poljanšek.