Le šest nizov je odigral Rafael Nadal, da se je na zadnjem letošnjem teniškem turnirju največje četverice uvrstil v osmino finala. Avstralec Thanasi Kokkinakis je namreč Špancu v drugem krogu predal dvoboj, Južnokorejec Chung Hyeon in Avstralec John Millman pa sta kot kvalifikanta občutila moč drugega igralca sveta. Zanimivo je, da je Rafael Nadal edini igralec v konkurenci, ki je dobil vse igre na svoj servis. Teh je bilo do zdaj 27, rešil pa je vsega tri priložnosti za odvzem servisa, vse v prvem krogu proti Johnu Millmanu.

Spodnji del žreba, v katerem je Nadal, je precej manj zvezdniški kot zgornji. Razlog za to so številna presenečenja v uvodnih krogih. Nadala prvi večji test čaka jutri, ko se bo pomeril z Marinom Čilićem. Hrvatu je dvignila samozavest zmaga v šestnajstini finala proti domačinu Johnu Isnerju. V dvoboju igralcev, ki sta skupaj štirikrat osvojila New York (Nadal trikrat, Čilić pa enkrat), bo favorit Nadal. Toda Španec se bržčas dobro spominja zadnjega medsebojnega obračuna na turnirjih največje četverice v Avstraliji, kjer je bil lani uspešnejši Čilić. Letos se tekmeca še nista pomerila, v medsebojnih dvobojih pa je s 6:2 boljši Nadal.

Izjemno klasiko sta v tretjem krogu odigrala Gaël Monfils in Denis Šapovalov. Kanadčan je serviral za vodstvo z 2:0 v nizih, česar ni izkoristil. »Uporabil sem vse svoje izkušnje, ki so mi tokrat pomagale,« je po zmagi priznal Gaël Monfils, ki je bil edini Francoz v tretjem krogu, kar je najslabši francoski izkupiček po letu 2003. Monfils se je z zmago s 3:2 v nizih šestič v karieri uvrstil v osmino finala turnirjev največje četverice. Tokrat bo izrazit favorit proti Špancu Pablu Andujarju. »Po drugem nizu noge niso bile več prave, zato sem moral nekoliko spremeniti taktiko. Žal se ni izšlo,« je povedal Denis Šapovalov.

V ženski konkurenci je največ pozornosti povzročil dvoboj med lansko zmagovalko Naomi Osaka in 15-letno Coco Gauff. Japonka je proti ameriški najstnici izgubila le tri igre in ji odčitala pravo teniško lekcijo. Kljub temu je Coco Gauff navdušila na drugem največjem turnirju zapored, saj se je v Wimbledonu po spektakularni zmagi proti Poloni Hercog uvrstila med najboljših 16, v New Yorku pa se je ob debiju prebila v tretji krog. Po dvoboju sta obe igralki veliko jokali. Odzivi so takšni, da si je Naomi Osaka pridobila nove simpatije, Coco Gauff pa Američani v naslednjih letih vidijo kot številko ena ženskega tenisa.

Omenimo, da se je Nick Kyrgios poslovil od turnirja brez incidentov. Dvoboj z Andrejem Rublevom je bil poln atraktivnih potez, Rus pa je bil boljši s 3:0 v nizih. Za presenečenje pri moških sta z uvrstitvijo med najboljših 16 poskrbela 33-letni Španec Pablo Andujar (70. na svetu) in 25-letni Nemec Dominik Köpfer, ki je bil na 118. mestu na svetovni lestvici najnižje uvrščen med vsemi igralci v osmini finala.