Tudi tokrat so oblasti shod prepovedale in udeležencem sporočile, da so sami odgovorni za svoja dejanja. Vseeno se je zbralo več sto ljudi.

Današnji protest se je začel ob presenetljivo skromni policijski navzočnosti, poročajo tuje tiskovne agencije. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP je policija, ki je na prejšnjih protestih uporabila silo, tokrat demonstrantom zgolj naložila, naj se umaknejo s ceste in hodijo po površinah za pešce.

Protestni shod je pripravila ekipa okoli opozicijskega voditelja Alekseja Navalnega, ki so ga ta teden izpustili iz zapora. Za rešetkami je preživel 30 dni zaradi pozivanja k protestom, na katerih so protestniki zahtevali, da bi predstavnikom opozicije in nestrankarskim kandidatom omogočili kandidaturo na lokalnih volitvah.

Moskovski župan Sergej Sobjanin je "Moskovčanom odvzel pravico do poštenih volitev", so v taboru Navalnega zapisali na Facebooku. "Neodvisne kandidate so aretirali. Miroljubne protestnike obravnavajo v kazenskih postopkih," so nadaljevali.

Da se bo udeležilo protesta, je na spletnem družbenem omrežju napovedalo okoli 1500 ljudi, dodaja nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti v zadnjih tednih so najbolj množični v Rusiji od vrnitve ruskega predsednika Vladimirja Putina v Kremelj leta 2012. Policija je na protestih v več kot mesecu dni prijela najmanj 3000 ljudi, zahodne države pa Moskvo kritizirajo zaradi prekomerne uporabe sile proti mirnim protestnikom, potem ko so policisti proti njim uporabili tudi pendreke.