Kot je povedal Putin, je bil na zadnjem srečanju s Trumpom v Osaki na Japonskem izpostavljeno vprašanje, kako v nove sporazume vključiti sodobno rusko orožje, tudi hipersonične sisteme, glede na to, da tovrstnega orožja nima nobena druga država, niti ZDA.

»Rekel sem Donaldu naslednje: Če želiš, ti lahko prodamo nekaj tega orožja in na ta način bomo na istem. Vendar, če povemo po resnici, so rekli, da ga bodo tudi sami kmalu naredili. Morda ga bodo, ampak zakaj bi zapravljali denar, ko smo ga mi že nekaj in bi ga lahko dobili nekaj nazaj, ne da bi ogrozili našo varnost. Bi pa ustvarili ravnotežje moči,« je povedal Putin.

»Gre za posebno vprašanje, ampak Rusija je pripravljena na dialog o tem. No, zaenkrat nismo prejeli jasnega odgovora od Američanov,« je še dejal ruski predsednik.

Dodal je, da Američani molčijo tudi glede ruskih ponudb o omejevanju oboroževanja. Dejal je, da v Washingtonu še niso ratificirali sporazuma o prepovedi jedrskih poskusov (CTBT), poleg tega pa napovedujejo tudi vzpostavljanje vesoljskih sil in nameščanje orožja v vesolju.

»To so zelo resni izzivi za človeštvo. Predstavljajte si, da bi imeli nad glavo vseskozi neko orožje, ki bi stalno lebdelo v geostacionarni orbiti. Lahko bi šlo tudi za jedrsko orožje. To bi resnično lahko spremenilo situacijo glede globalne varnosti,« je še opozoril Putin.

Putin: Japonska otežuje sklenitev mirovnega sporazuma

Dotaknil se je tudi odnosov z Japonsko in dejal, da japonske vojaške povezave z ZDA otežujejo možnost sklenitve mirovnega sporazuma z Rusijo. Kot je dejal, je to povedal tudi japonskemu premierju Shinzu Abeju, ko ga je ta zaprosil, da bi rešila spor med državama glede Kurilskih otokov, ki jih je po drugi svetovni vojni zasedla tedanja Sovjetska zveza. Ta spor je tudi glavna prepreka, da državi po drugi svetovni vojni še vedno nista sklenili mirovnega sporazuma.

»Žal obstajajo vojaška, obrambna, varnostna vprašanja, kar nas zelo žalosti. Moramo vedeti, da obstajajo japonske obveznosti do tretjih držav, vključno do ZDA,« je dejal Putin in izpostavil, da so na japonskem otočju nameščene številne ameriške sile.

Abe je sicer pred tem pohvalil predvsem gospodarske odnose med državama in menil, da bi zdaj bil že čas za podpis mirovnega sporazuma. »Vladimir, narediva vse, da bi napredovali in dosegli tudi ta cilj,« je dejal Abe.

Putin je v Vladivostoku komentiral tudi ukrajinsko krizo in dejal, da naj bi kmalu prišlo do velike izmenjave ujetnikov. Pogovori naj bi bili v zaključni fazi, več podrobnosti pa zaenkrat ni razkril, poroča francoska tiskovna agencija AFP, ki dodaja, da bi to lahko pomembno vplivalo na zmanjšanje napetosti med Ukrajino in Rusijo.