V torek so se v Trondheimu razveselili uvrstitve v ligo prvakov, v četrtek so v Monte Carlu spremljali žreb predtekmovalnih skupin, danes pa bodo nogometaši Dinama že gostovali v Splitu, kjer bodo odigrali tradicionalni hrvaški derbi s Hajdukom. Zagrebčani se v osrčje Dalmacije odpravljajo s prvega mesta v prvenstvu, kjer imajo točko več in tekmo manj od večnega rivala. »Dinamo vedno želi zmagati. Ne glede na nasprotnika in stadion, na katerem igra. V Split prihajamo spočiti in motivirani. Pokazali bomo pravi obraz,« je napovedal trener hrvaških prvakov Nenad Bjelica.

Evropski Dinamo bo v Splitu pričakalo vroče ozračje, saj napovedujejo, da bo na stadionu Poljud več kot 30.000 obiskovalcev. Hajduku je pred tednom dni spodletela generalka pred gostovanjem Dinama, saj je v Osijeku doživel drugi prvenstveni poraz. »A vendarle nas opogumlja dejstvo, da v zadnjem času odlično igramo pred svojimi navijači. Pripravljeni smo na poln stadion. Če bomo našli sinergijo z navijači, bomo pokazali dodatno kakovost,« meni trener Hajduka Damir Burić, ki je čestital Dinamu za vstop v ligo prvakov. Uspeh zagrebškega kolektiva bo napolnil tudi blagajno Hajduka, ki bo tako kot vsi hrvaški prvoligaši prejel dobrih 400.000 evrov.

Čeprav prihaja Dinamo na Poljud brez poškodovanega prvega zvezdnika, mladega španskega reprezentanta Danija Olma, ki bo do konca prestopnega roka v igri za odhod v enega od evropskih velikanov, ostaja nesporni favorit za osvojitev treh točk. Zagrebčani na velikih derbijih s Hajdukom praviloma zmagujejo v zadnjih petnajstih minutah, ko izkoristijo večjo kakovost igralskega kadra, medtem ko v Splitu radi dodajo, da ima bogatejši Dinamo tudi večjo zaščito pri sodnikih. Hajduk je na domačem igrišču nazadnje premagal Dinamo pred tremi leti in pol, na splitski klopi pa je tudi tedaj sedel sedanji trener Damir Burić. »Moramo biti pazljivi, da igralci ne bodo pregoreli v preveliki želji, kar se nam pogosto dogaja,« opozarja Burić. Hajduk ima veliko priložnost, da se z današnjo zmago po več kot štirih letih povzpne na vrh lestvice v hrvaškem prvenstvu.

V najmočnejših evropskih ligah bosta derbi odigrala Juventus in Napoli, ki sta osrednja kandidata za osvojitev italijanskega prvenstva. Večkratni serijski prvak Juventus je v uvodnem krogu z golom Chiellinija ugnal Parmo, Napoli pa je s 4:3 slavil pri Fiorentini. V španskem prvenstvu se bo Barcelona na gostovanju pri Osasuni poskušala zavihteti med vodilna moštva lige. Villarreal bo gostil Real iz Madrida, njegov mestni tekmec Atletico bo doma igral z Eibarjem. V Angliji bo v ospredju londonski derbi med Arsenalom in Tottenhamom. Evropski prvak Liverpool bo zmagoviti niz poskušal nadaljevati na gostovanju pri Burnleyju. Luko Elsnerja (Amiens), edinega slovenskega trenerja v najmočnejših ligah, v tretjem krogu francoskega prvenstva čaka Toulouse.