Živčna. Trda. Napeta. V tokratni tekmi Domžal in Maribora ni bilo več nobenega uživanja v »evropski kvaliteti«. Le neizprosen boj za točke. Nesrečen za Domžale. Tri gole je zabila rumena družina. Tri. Pa noben ni štel. Vse so sodniki razveljavili zaradi prepovedanega položaja. Ekipa, ki je imela lani najmanj prepovedanih položajev v ligi, ima zdaj na njenem dnu še vedno najmanj točk v ligi. Tri. Maribor pa je s srečnim golom Jasmina Mešanovića začel loviti zaostanek za vrhom. »Videlo se je, da nas je skozi tekmo zmanjkovalo, ampak to je delovna zmaga,« je bil vesel Darko Milanič.

Zadetek Mešanovića, ki je nadomestil poškodovanega Rudija Požega Vancaša, je bil hiter, a tudi srečen z dvema odbitkoma. Domžale so pritiskale na obrambo vijoličastih, v kateri je debitiral Nemanja Mitrović in se takoj ujel zlasti z Denisom Klinarjem, nekdanjim soigralcem pri Olimpiji. Prelomen je bil razveljavljeni gol Rauna Sappinena, ki je že pred tem trčil s Kenanom Pirićem, nato pa je njegovi nezbrani rezervi Jasminu Handanoviću odbitek pospravil v gol. Matej Jug je gol razveljavil, s čimer se Simon Rožman ni sprijaznil in bil izključen.

Toda Domžale se pod vodstvom Aleša Kačičnika niso predale. »Pokazali smo dober nogomet, žal se ni izšlo, imeli smo kar nekaj priložnosti. Nadejamo se lahko boljših časov, lahko računamo na boljše rezultate,« je povedal Aleš Kačičnik. Ker še naprej neizstopajoči Rok Kronaveter in Luka Zahović nista bila natančna, je zadoščal gol. Tudi zato, ker ne Adam Gnezda Čerin niti Slobodan Vuk nista bila natančna

Preobrat Olimpije v Sežani

Bilo je prelepo, da bi trajalo, so si po tekmi rekli Kraševci, ko so zapuščali prizorišče nogometnega praznika v Sežani. Olimpija je prišla do zmage proti Taboru po preobratu z goloma Menala in Vukušića, saj so gostitelji povedli z 1:0. Polne tribune so domači ekipi dale dodatno energijo. Olimpija je precej trpela prve četrt ure in v finišu tekme, ko je bil zaradi drugega rumenega kartona izključen Tomislav Tomić. »Dogovor je bil, da jim ne dovolimo prevelike posesti žoge, saj so v tem elementu najmočnejši,« je uvodno premoč pojasnil domači trener Andrej Razdrh.

Ljubljanski strateg Safet Hadžić ga je pohvalil: »Razdrh nas je presenetil in na začetku smo delovali katastrofalno, ker smo prelahko šli v tekmo. Ampak vedel sem, da jih bomo z našimi idejami znali kaznovati. To je velika zmaga, odločila pa je velika želja. Če se hočeš boriti za prvaka, moraš zmagati tudi na takšnem igrišču, ki je kratko in ozko.« Napadalec Olimpije Ante Vukušić, ki je s petim golom v sezoni zaokrožil preobrat, je dodal: »Dobili smo to, po kar smo prišli. Tekmo sta odločili želja in borba. V drugem polčasu je vsak izmed igralcev prestavil v višjo prestavo in smo zasluženo zmagali. V Sežani bo težko gostovanje za vse ekipe, ne samo za Olimpijo.«

Olimpija je nastopila v najmočnejši zasedbi. Kameruncu Mackyju Bagnacku je propadel prestop v beograjski Partizan in ostaja v Ljubljani. Asmir Suljić, ki je poškodovan, je dobil proste roke in se verjetno seli na Poljsko. Izmed rezervistov je napadalec Haris Kadrić za eno leto posojen v velenjski Rudar, vezist Goran Brkić pa do konca jeseni v kranjski Triglav. Olimpijo je okrepil 23-letni defenzivni vezist iz zagrebškega Dinama Bojan Knežević.

Aluminij še Muri pokazal, zakaj je prvi

Potem ko so lani izgubili vse štiri obračune, so Kidričani še Muri dokazali, (za)kaj je letos vseeno drugače. Matko Obradović se je obrnil in nemočno gledal. Kako gre žoga v gol. Letela in letela je. Bizaren avtogol. Pa ne le vratar, vsi igralci Mure so gledali. Odprtih ust in razočaranega pogleda. Lani so dobili vse štiri medsebojne dvoboje, zdaj pa tole. Da, Aluminij je še naprej na vrhu lige, potem ko je Muri zadal prvi poraz. »Prvi so zato, ker so dobili najmanj zadetkov – imajo devet igralcev za žogo, zabijejo iz prve resne priložnosti,« je tekmeca pohvalil Ante Šimundža, trener Mure. »Ker imamo taktično disciplino, požrtvovalnost in angažiranost,« je razloge za vodilno pozicijo našteval Slobodan Grubor, trener Aluminija.

Ob fenomenalnem obisku in še boljšem vzdušju najprej ni vladal toliko občutek, da Aluminij brani prvo mesto, kolikor ga je Mura naskakovala. Dokler niso, skoraj takoj, »šumari« zazidali svojo obrambo. Luka Bobičanec je pomeril vsaj štirikrat, tri strele mu je Matija Kovačić mojstrsko ubranil, pri enem mu je pomagala vratnica. Na drugi strani pa je prečka pomežiknila Maticu Vrbancu. Sijajna akcija vodilne ekipe lige: Ante Živčković je z očmi na hrbtu s peto našel Vrbanca. Tako zabijajo vodilna moštva lig.

Šimundža je razlog za rezultat našel v (ne)konkretnosti Mure, ne v vidnih težavah njegove obrambe: »Manjkala nam je konkretnost v igri ena na ena in prebijanju čvrstega bloka. Že ko smo prišli, je bila odločitev napačna: driblingi v napačno smer, podaje v napačno stran. V nadaljevanju smo popravili, ampak na žalost ni šlo.«

Ni šlo, ker ima Aluminij, kot je povedal Grubor, močan karakter. Ker so moštveno zaprli pot do gola, v katerega so letos spustili le tri zadetke, so dočakali še avtogol, ko je podajo Davida Flakusa Bosilja v lastno mrežo podaljšal Matic Maruško. Kako dolgo bo Aluminij vodilna ekipa lige? »Mi bomo gurali, dokler lahko, če priložnost bo, zakaj pa ne – ampak bomo skromni in ponižni,« je povzel Grubor.