Posebej je predsednik DZ v poslanici pred novim šolskim letom spomnil na 20.840 otrok, za katere bo letošnje šolsko leto tudi prvo in prav zato toliko bolj pomembno in nepozabno. Na prvem mestu je izpostavil pomen varnosti otrok, tako varnost v cestnem prometu kot tudi varnost v smislu počutja otrok v izobraževalnem okolju.

»Otroci imajo pravico biti brezskrbni, odrasli pa smo dolžni pri tem storiti vse, kar je v naših močeh. Iz tega razloga si želim, da bi bili na cestah skozi vse leto, še posebej pa v teh prvih šolskih dneh, pazljivi in strpni ter predvsem, da bi mi, odrasli, otrokom s svojimi ravnanji predstavljali pravi vzgled,« je v poslanici zapisal Židan.

Občutek varnosti, podpore in zaupanja pa po njegovih besedah otroci potrebujejo tudi v vzgojno-izobraževalnem procesu, ki je za nekatere velikokrat stresen ali morda celo (pre)zahteven.

Starše in učitelje je opozoril, da so ključni pri osvajanju novih znanj, premagovanju ovir in nabiranju novih izkušenj otrok, saj preko vzgoje in dobrega vzgleda oblikujejo družbo prihodnosti. »Nadvse cenim vaš trud, ki obenem pomeni veliko odgovornost. Želim si, da bi tudi v letošnjem letu nadaljevali z enakim delovnim elanom in vsem otrokom poleg vzgoje in znanja še nadalje zagotavljali zaupanja vrednega partnerja,« je še dodal predsednik DZ.