»Če ne ukrepamo zdaj, bomo kopalne plašče morali nositi vse leto. Poleti se bomo v njih skrivali pred soncem, pozimi pa nam bodo nudili dovolj toplote za prijetno posedanje na Poštni. Nekaj se mora spremeniti in to zdaj,« so pred dogodkom opozorili organizatorji.

Kot so dodali, na globalno segrevanje ne moremo vplivati sami, imamo pa možnost, da opozorimo na majhne korake, ki jih lahko naredi vsak.

Dopoldne bo v sklopu dogodka potekala tudi okrogla miza na temo globalnega segrevanja, na kateri bodo o težavah, ki pestijo okolje, in o tem, kako lahko sami pozitivno vplivamo nanje, govorili trajnostna raziskovalka Rebeka Kovačič Lukman ter Lucija Galun in Karmen Kodrič, ki sodelujeta z gibanjem Mladi za podnebno pravičnost.

Po okrogli mizi bo potekal animacijski program, s katerim bodo pomembnost okoljske ozaveščenosti približali najmlajšim, pozno popoldne pa se bodo udeleženci skupaj odpravili še na Trg Leona Štuklja.

Organizatorji vse, ki se dnevnega dogajanja ne bodo mogli udeležiti, a bi vseeno želeli prispevati k ozaveščanju o podnebnih spremembah, pozivajo, da se v kopalnem plašču odpravijo v službo, trgovino ali na kavo in jim pošljejo svojo »bademantl« fotko. Med prejetimi fotografijami bodo izžrebali tri in jih nagradili.

V sklopu celodnevnega dogodka bo mogoče podpisati tudi poziv vladi naj podnebne spremembe začne reševati prioritetno in sistemsko.